Медици от варненската УМБАЛ "Св. Марина" оперираха успешно бебе на 1 месец с тумор на езика

Момиченцето вече е изписано

Екип от клиниката по оториноларингология във варненската УМБАЛ „Св. Марина” извърши успешна операция на едномесечно бебе от Разград с тумор на езика. Вроденото заболяване е изключително рядко и било регистрирано при раждането. Туморът с размерите на лешник в задните отдели на езика застрашавал дишането на момиченцето и създавал пречки за храненето му. Затова след консулти с неонатолози, педиатри и оториноларинголози пеленачето било стабилизирано и насочено към УМБАЛ "Св. Марина". 

Към момента бебето е най-малкият пациент като възраст, ръст и килограми с подобно заболяване, успешно опериран във варненската университетска болница „Св. Марина“. За планиране на интервенцията медиците използвали въведения в експлоатация в началото на тази година компютърен томограф. Той има има уникални възможности за 3D, MIP и MPR реконструкции, като по този начин са уточнени връзките на тумора с кръвоносните съдове, съобщиха от здравното заведение.

„Самата операция бе предизвикателство и от анестезиологична гледна точка. Малката пациентка бе интубирана по специален начин под ендоскопски контрол, за да се избегне ненужна травма на езика. Интервенцията бе извършена с хирургична лазерна система, която е възможно най-прецизният режещ инструмент, същевременно щадящ околните тъкани. Тя се ползва при широк спектър операции в областта на УНГ органите, като е най-подходящата при тези на езика“, обясни началникът на клиниката проф. д-р Николай Сапунджиев.

След като туморът бил премахнат без усложнения, грижите за пеленачето поел екипът на детското интензивно отделение в болницата. 72 часа по-късно напълно възстановено момиченцето вече е изписано и си е у дома.

 

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"