Международно изложение Webit: Непрозрачност и съмнения за държавна помощ

Последното редовно правителство е поело ангажимент да финансира с 4 700 000 лева международното изложение за дигитални иновации Webit, което ще се проведе през октомври в София. По документи това на практика субсидиране е оформено като партньорство, за чиито необичайно високи разходи все още няма стартирана обществена поръчка.

Във вторник изпълнителният председател на Фондация Уебит Пламен Русев обвини служебния кабинет, че все още не е потвърдил ангажимента си, като това поставя под риск авторитета на събитието, както и този на България, тъй като поканените международни гости очакват да бъдат посрещнати от представителите на държавата.

Липсата на механизъм за обосноваване на разходите поставя служебната власт в неблагоприятната ситаицуя да носи отговорност за плащането на заложените от Министерския съвет на 22 февруари 2024 г. най-малко 4 700 000 лева. С Постановление № 26 тогава е решено, за сметка на други заложени в бюджета разходи, Министерството на иновациите и растежа, Министерство на образованието и науката и Министерство на икономиката и индустрията да отделят за Webit съответно по 1 700 000, 1 600 000 и 1 400 000 лева.

Няколко месеца по-късно срещу тези 4 700 000 лева все още не фигурира аргументация за тяхната целесъобразност. Недостатъчно убедително от гледна точка на държавния интерес изглежда това, че правителственото участие е планирано като основно събитие в рамките на "Бранд България" - инициатива, която понастоящем е прекратена. Последната следа от нея е от януари тази година, когато за пореден път от 2013 г. насам бяха обявени добри намерения за подобряване на националния имидж с модерен разказ за културата и туризма. Въпреки че фигурира в календара за 2024 година, обща визия за популяризирането на "Бранд България" не е разписвана в Министерския съвет.

В истински парадокс е превърнато решението държавата да плати два пъти за площите, на които ще се проведе събитието. Първия път директно 350 000 на НДК, а втория път над 1 000 000 лв. на самите организатори за поставяне на павилиони на МИИ, МОН и МИР във вече наетото веднъж пространство. Впечатление прави и това, че сумите не са подложени на директни преговори с НДК, нито пък са минали успешно съревнование с конкурентни предложения чрез обществена поръчка. Това противоречи на всички норми за целесъобразност в разходването на публични средства.

Недоумение предизвиква и поетият от страна за изкупуване на 4500 билета на цена от по 500 лева. От тях 2500 са за Министерството на образованието и 2000 за гостите на Министерството на иновациите и развитието. От МО са предприели действия за сключване на договор чрез процедура по Закона за обществените поръчки, но той финални подписи няма, а проблемите точки не са намерили решение.

Институциите не могат да извършат разход при липса на информация за посетителите, които ще се възползват от него. Имената на ученици, учители, студенти и преподаватели, които ще вземат участие в събитието, могат да се уточнят най-рано след началото на новата учебна година, но според условията билетите трябва да бъдат предоставени до 3 дни от влизане в сила на договора.

Не е обсъждана и възможността за намаляване на големия брой билети чрез онлайн достъп до голяма част от събитията на технологично събитие в мащаб, който предразполага към високи резултат с рационален подход в инвестициите. Не са калкулирани и разходите за нощувки, командировъчни и транспорт за тези, които ползват предварително закупените билети и преди всичко ученици, учители, студенти и преподаватели извън София.

Най-малко още 700 хиляди лева ще са необходими и за друга поета от редовното правителство отговорност в графа "партньорски задължения" - осигуряване на видео техника, екрани, обзавеждане, пиротехника, печатни материали и кетъринг. Сумата трябва да мине през Закона за обществените поръчки, но заради липса на подадена от организаторите документация за конкретните технически параметри такава все още не е проведена.

Допълнителен проблем създава и разделът за директно купуване на билети в сайта на Webit. Там е посочена цена от 3000 евро без ДДС за т.нар. "Platinum ticket", който включва "официален прием на министър-председателя". В късния следобед днес от служебния Министерски съвет излязоха с кратко съобщение, че правителството на Димитър Главчев "категорично и по никакъв начин не може да бъде обвързвано" с подобна търговска дейност.

Всичко изброено говори, че държавното участие в събитието през октомври изглежда все по-малко вероятно въпреки поетия от редовното правителство ангажимент, а декларативните форма на комуникация между двете страни прави все по-малко вероятно намирането на общ език и промяната на параметрите в целесъобразни норми.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"