Международно събитие: Празници на доминиканската литература

Траекториите на взаимопроникването на литературите достигат далечни ширини. В периода 1-6 октомври 2024 г. в България ще се проведат Празници на доминиканската литература, организирани от Българския културен център – София, чийто директор Христо Славов – писател и бизнесмен, е двигател на този мащабен проект. Форматът е подкрепен от Институт „Сервантес“, Катедрата по испанистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и испанисти от НБУ.

Идеята за Празниците на доминиканската литература възниква през 2023 г. по време на Международния панаир на книгата в Санто Доминго по  предложение на проф. Данило Манера, испанист, преподавател в Университета в Милано, приятел, почитател и познавач на българската и на доминиканската литература , радетел за тяхното взаимно опознаване. Проф. Манера може да се нарече и почетен посланик на доминиканската литература в Европа през последните 20 години.

Идеята е споделена и подкрепена от писателя Христо Славов, който по това време  е поканен на Международния панаир на книгата, за да участва в премиерата на неговия роман „Преди сътворението“, преведен на испански език и издаден специално за дните на панаира.

Христо Славов

На съвместна работна среща с Милагрос Герман – министър на културата на Доминиканската република, и Анхела Ернандес – ръководител на Главна дирекция за книгата и четенето към същото министерство, бе направена първата стъпка в изграждането на културен мост между България (Балканите и Европа) и Доминикана (Карибския архипелаг), два народа, които имат повече общо, отколкото може да се предположи.

Празниците се откриват на 1 октомври от 17.30 ч. в зала „Тържествена“  на Българския културен център в София, ул. „Веслец“ № 13. Ще бъдат представени преведените специално за случая и публикувани от издателство „Мисъл“ две книги с произведения на гостите – „Ескиз на полета“, стихове от Хосе Мармол, и „Зад голотата“, сборник разкази от Анхела Ернандес Нунес, Луис Мартин Гомес и Мануел Либре Отеро. Българският читател ще има шанса да потъне в един непознат свят – на екзотика, сенки и полусенки, фантазност и вътрешна драматичност, които ще го очароват. За да признае пред себе си, че човещките копнежи си приличат навсякъде по света.

По време на вечерта ще бъде открита и фотоизложба с автор Мануел Либре Отеро и емоционалните фотографски мигове от Доминикана с автор Данило Манера. Художествен прочит на откъси от произведенията ще изпълни актьорът от Народния театър „Иван Вазов“ Йордан Петков-Дуньо.

В Програмата на Празниците са включени срещи със студенти в СУ „Св. Климент Охридски“ и в НБУ, с ръководството на Съюза на българските писатели, с автори и журналисти в София и Пловдив, с издатели и приятели на двете литература. Гостите ще посетят музеи и исторически места с национално значение в София и Пловдив.

Другият край на културния мост между доминиканската и българската литература ще стъпи в гр. Санто Доминго – столицата на Доминиканската Република, на 7 ноември 2024 г., когато в рамките на XXVI Международен панаир на книгата ще се състои премиера на сборника с български разкази „Светлина от болка и надежда“ със съставител Христо Славов. По време на премиерата и в дните на панаира ще се експонира и фотоизложба за България с автори Аксиния Иванова и Иван Цанков.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Анжела Димчева

Този уебсайт използва "бисквитки"