Мексикански триумф във Венеция

Мексиканският филм „Рома“ спечели голямата награда „Златен лъв“ на 75-ото издание на фестивала във Венеция и окончателно затвърди доминацията на северноамериканската държава на най-стария европейски филмов форум.

„Рома“ е дело на прочутия мексиканески кинаджия Алфонсо Куарон, а президент на журито във Венеция бе неговият сънародник Гийермо дел Торо. Това породи иронични коментари за връзкарство по мексиканска линия в Интернет, но бе приветствано от активисти и мейнстрийм медии като пореден индиректен удар срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, който иска да ограничи масовия нелегален мигрантски поток през границата с Мексико като построи „голяма, висока и красива стена“.

„Рома“ разказва за суровия и турбулентен живот в Мексико Сити през 70-те години на миналия век и е решен в естетиката на италианския неореализъм след края на Втората Световна война. Алфонсо Куарон е един от най-успешните режисьори за последните години с „Оскар“ за блокбастъра „Гравитация“.

Най-добра актриса във Венеция стана Оливия Коулман за играта си в провокативната костюмна драма на Йоргос Лантимос „Фаворитката“. Ветеранът Уилям Дефо спечели приза за най-добър актьор за ролята си в „Порта към вечността“.-

Братята Джоел и Итън Коен получиха статуетка за най-добър сценарий за текста към уестърн антологията си „Балада за Бъстър Скругс“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"