„Мечтите спасяват“ чрез изкуство

Галерия „Нирвана“ и Фондация „Движение на българските майки“ станаха инициатори на  благотворителна изложба, озаглавена „Мечтите спасяват“. Експозицията беше открита на 24 септември 2024 г. в аристократичните салони на галерията, намираща се в сърцето на столицата – на ул. „Ангел Кънчев“ 17.

Изложбата представя 21 творби на 11 автори – деца и младежи, живеещи в социални институции или в домове за деца със специални потребности. Сред младите артисти има и отраснали младежи, които вече са поели своя професионален път. Събитието е по инициатива на Лили Първанова, Росица Букова и Николай Младжов, който е създал концепцията за изложбата.

Николай Младжов сред картините на младите художници

Какво точно е мечтата? Тя има ли плът и кръв, или е някакъв безбрежен сън от цветове, усещания, копнежи и вяра...? Да рисуваш мечтата е най-трудно, защото пътят към нейното постигане е истинското щастие, което няма форма и материя. По време на вернисажа галерията се изпълни до краен предел от видни дейци на изкуството и културата, бизнесмени, журналисти, политици. 

Гостите бяха приветствани от собственика на „Нирвана“ Николай Младжов с думите: „Благодаря на големите наши майстори на живописта Румен Статков и Петър Пиронков, които се съгласиха да бъдат ментори на младите таланти. Разчитам на всички вас да се свържете с фондация „Движение на българските майки“ и да подпомогнете тяхната дейност. Ние би трябвало да се опитаме да съхраним духовното в нас и да развиваме талантите на децата. Всеки ден сме свидетели на чудовищни случки на улицата и в живота, нека просто да правим добро!“

Румен Статков и Петър Пиронков споделиха моменти от работата с младежите. „Бъдете здрави, следвайте мечтите си, вярвайте в себе си и създавайте красота чрез изкуство!“ – каза Румен Статков. А Петър Пиронков ги призова да не спират творческия си порив дори при неблагоприятни обстоятелства.

В галерията е поставена и кутия за дарения, в случай че картините бъдат разпродадени.

Това не е просто изложба, а кауза, която цели да подкрепи развитието на заложбите на тези деца и младежи в риск. Целта да им се даде шанс да развиват и усъвършенстват таланта си. Средствата, събрани от продажбата на картините, ще бъдат предоставени на участниците за продължаващо обучение.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Анжела Димчева

Този уебсайт използва "бисквитки"