МЗ след рекламата на Диона: Не сме разрешавали продажбата на енергиен прах

Министерството на здравеопазването излезе с официална позиция, след като видео на певицата Диона с реклама на енергиен прах в Instagram скандализира мрежата. От здравното ведомство твърдят, че до тях е постъпил сигнал за онлайн продажбата на продукти, които се рекламират като „енергиен сниф“ и се приемат назално - чрез вдишване през носа. Оттам допълват, че не са разрешавали разпространението на въпросните продукти.

„Ведомството е предприело незабавни действия за извършване на проверка. Такава ще бъде направена и от Комисията за защита на потребителите. Сезирани са също Агенцията по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лекарствата. В случая се касае за нови продукти, с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба”, казват от МЗ.

„Така представената информация е подвеждаща за потребителите, тъй като в сайтовете на въпросните продукти се посочва, че те не съдържат характерни за храните съставки (глутен, захар), че са веган или че са еквивалент на енергийни напитки. Предстои съвместната проверка на компетентните органи да установи произхода на продуктите, за да бъде извършена оценка за безопасността при евентуалната им употреба”, допълват от министерството.

По-късно коментар дойде и от Българската агенция по безопасност на храните.

„Продуктите „Sniff Bull Energy Dust” и „Wildkraut energy sniff”, предлагани чрез онлайн платформите energysniff.bg и sniffbull.bg, не могат да бъдат класифицирани като храни по смисъла на законодателството в областта на храните, тъй като се приемат чрез вдишване и не попадат в храносмилателната система. Информацията, представена на тези сайтове, съдържа твърдения, които могат да въведат потребителите в заблуждение относно това, че продуктите притежават свойства на храна, хранителна добавка или енергийна напитка (напр. „без захар“, „веган“, „природни съставки“ и др.)", заявяват от БАБХ. И допълват, че сайтът не е регистриран в базата данни на Агенцията.

Относно ефекта и начина на резорбция на въпросните продукти, експерти от Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазването и Комисията за защита на потребителите (КЗП), работят съвместно за оценка на общата безопасност и допустимостта им на пазара.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"