Десетина мигранти кацнаха в София с чартър от Виена

Няколко души протестираха на летището

Много повече продължават за Грузия

Около 10 мигранти са докарани на летище “София” от Виена с чартърен полет. Според БНР самолетът с тях е кацнал на летище “София” в 11 часа и 16 минути.

От МВР са уточнили, че в този полет няма нищо извънредно. Той е рутинен, а върналите се мигранти пристигат в България по силата на Дъблинския регламент.

Очаква се самолетът да излети за Грузия от летище “София”, където трябва да бъдат върнати по-голямата част от мигрантите на борда.

Пред аерогарата се бяха събрали няколко души, които протестираха срещу връщането на мигранти в България.

Припомняме, че в понеделник Министерски съвет и Държавната агенция за бежанците опровергаха “тиражираното в медийното пространство твърдение за “мистериозен” чартър от Виена, превозващ афганистански и сирийски бежанци.

Данните, че това е първият транш от договорени хиляди само за първата година са неверни и целят да създадат напрежение в обществото за това, къде ще бъдат настанени бежанците, както и да се спекулира, че ще са на издръжка на българския данъкоплатец”. Още от МС и ДАБ и припомниха, че като държава-членка на ЕС България изпълнява стриктно задълженията, произтичащи от Регламента още от 2007 г.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"