Милена Радойцева - Рицар без броня

“Бил ли си някога насилник? Или имал ли си възможност да спреш насилник?” Тийнейджърите рядко насочват вниманието си към важните проблеми, които ги заобикалят, подминавайки тяхната сериозност. Това не се отнася за нея. Милена Радойцева е само на 16 години, ученичка във Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”. Тя преобръща света по свой начин и насочва прожекторите към проблема с насилието. А нейните усилия я пращат на страниците на Washington post. Американският вестник я обявява за едно от 12-те деца от цял свят, които правят своите общности и нашата планета по-добри.

Милена е част от младежкия панел към Националния център за безопасен интернет - Safenet. Участниците в него организират кампания, наречена “Героят си ти”, която е насочена към безопасността в глобалната мрежа. Всички събития, дейности и игри са организирани от самите деца, дори видеоматериалът, който разказва историята на кампанията е режисиран от тях. Милена се включва в организацията точно, когато кампанията стартира.

“Всеки е герой сам по себе си, въпросът е кой избира да го покаже”. От тук тръгва идеята за агресията, която е мрачната страна на всеки човек. Според Милена с времето всеки избира дали да я надрасне или да є се подчини. В панела младежите установяват, че е много важно да се зададе въпросът “Кое провокира насилието и защо един човек става насилник, защо наранява”.

След проучване разбират, че агресорите имат нужда да споделят за техните лични проблеми в безопасна среда. Главната цел на Милена и нейните връстници е да информират хората, тъй като когато човек е добре информиран, той може да се предпази.

По-късно тя се включва в младежка мрежа “Мегафон”, платформата на Националната мрежа за децата. В нея дейностите са насочени към правата на децата. Тази тема е една от най-интересните за Милена и това я кара да се присъедини към инициативата. В “Мегафон” се събират екипи от ментор и две деца, които заедно осъществяват игри и проекти.

Милена е амбициозна и не спира до тук. Включва се в проект, наречен “Рапортьори” (виж карето), който е обвързан с комуникацията между младежите. Покрай този проект разбира, че се търси представител от България за Детския съвет към Eurochild. Всеки участник, който реши да кандидатства, трябва да създаде видео. Милена се заема. При реализирането му тя се обезкуражава, защото не става така, както си го представя, но въпреки това, с подкрепа от своята майка, тя успява да се докаже и да достигне до Детския съвет.

От Eurochild медийният колос Washington post разбира за кампанията и за нея самата. Свързват се с организацията и молят да направят интервю с нашето момиче. Да разговаря с човек, който работи за новинарски гигант е невероятно преживяване за Милена. Разговорът се очаква да трае 30 минути, но продължава час и половина. Репортерката приключва по същество още в първите трийсетина минути, но пожелава да разбере повече за Милена. Със статията, която е публикувана, американското издание я обявява за едно от 12-те деца от цял свят, които правят своите общности и нашата планета по-добри.

“Интернет никога няма да бъде онова идилично място, пълно с дъги”, каза тя пред Поуст. Но допълва, че ако сме “внимателни, внимателни”, средата може да бъде подобрена. Самата тя държи профилите си в социалните мрежи заключени за публиката. Допуска само приятели.

Милена вече е вперила поглед към журналистиката. Тя обаче иска да разказва истории, които заслужават да бъдат чути, изискват разглеждане и задълбоченост. Не е сигурна дали точно това е “нейното нещо”, защото желае да се занимава с професия, която є дава свобода. Ако може да се обобщи коя е Милена - рицар без броня. Готова да защити всяка кауза, с открито сърце.

Когато насилието расте

“Рапортьори” е съвместна иницитива на Национална мрежа за децата (НМД) и Eurochild. За периода октомври 2019 - юни 2020 г. седем екипа от деца изследват седем значими теми, които самите деца определиха като важни за тях и които се заеха да проучат и изследват. Това проучване им помогна да определят какви въпроси да формулират, така че да разберат наистина какво е мнението на деца и млади хора около тях по темата за физическото насилие. Проучване на НМД установява чувствително повишаване на нивото на тревожност сред родителите и младежите през последните 5 години.

 

Тя е ученичка мечта

Милена е ученичка, за която всеки класен ръководител и съученик би могъл да мечтае. Оставям настрана нейната отговорност към овладяване на учебното съдържание, защото искам да акцентирам върху измеренията на чисто човешките є качества. Тя винаги, веднага и безрезервно откликва на необходимостта да се реши възникнал в класа проблем. Проявява инициативност, умело съчетавайки милосърдието на добрия човек с категоричността на лидера. Прекрасно момиче, в чието успешно бъдеще вярвам, изказвайки искрена благодарност на нейните родители за доброто є възпитание.

Цветослав Петранов, класен ръководител

 

 

Човек, който се забелязва

Познавам Милена само от няколко месеца, но тя е човек, който веднага се забелязва. Колкото повече я опознавам, толкова по-голямо впечатление ми прави. Много е начетена, което я прави изключително интересен събеседник, имащ информирано мнение по различни въпроси, което много обосновано и логически издържано защитава. Милена е много интелигентен млад човек, който очевидно има ясна представа и цел за бъдещето си. Прегърне ли някаква кауза, ще вложи цялата си енергия и знания, за да я доведе до успешен край.

Едвард Каракашян, преподавател по английски език

 

 

Готова е да защити всеки

За Милена мога да кажа само хубави неща. Интелигентна, умна и общителна. Водим разговори по теми от действителността в междучасията. Много помага на хората от класа, винаги готова да защити всеки, дори когато знае, че са направили беля. Аз разчитам още от 8 клас на нея за допълнителна комуникация с класа. За математика е човек, с когото ми харесва да работя, задава смислени въпроси, което е смисъла на действието в час. Това е математически кратко и ясно.

Габриела Манашян, преподавател по математика

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Патрисия Николова

Този уебсайт използва "бисквитки"