Милиардер от списъка на Forbes се отказа от руското си гражданство

Бившият собственик на компанията Coalco International Василий Анисимов се е отказал от руското си гражданство, съобщава списанието Forbes, позовавайки се на документи, предоставени от бизнесмена.

Пояснява се, че Анисимов официално се е отказал от руско гражданство през септември 2022 година - седмият поред бизнесмен след началото на войната в Украйна. Оттогава насам милиардерът от списъка на Forbes за най-богатите хора в света влиза на територията на Русия само с бизнес виза и уверява, че няма никакви активи в страната.

През декември 2022 година Василий Анисимов е получил хърватско гражданство. Това се посочва в известието, което милиардерът е подал в Companies House във Великобритания. Анисимов има и гражданство на Доминиканската република, което е получил още през 90-те години на миналия век.

Алексеев е роден в Алмати през 1951 година, където завършва местния Институт за национално стопанство. От 1986 до 1989 година работи като директор на московския "Росхозторг“. През 1989 година създава компанията "Траст“, която получава статут на специален износител за продажба на цветни метали (по-късно преименувана на Trustconsult). През 1992 година Trustconsult започва да търгува с алуминий и по-късно придобива дялове в заводи за топене на алуминий. В продължение на няколко години милиардерът притежава големи пакети от акции в Братския алуминиев завод, Красноярския алуминиев завод и Ачинския алуминиев завод.

Forbes оценява състоянието на Василий Анисимов на 1,6 милиарда долара. Той има бизнес активи в Хърватия, ОАЕ, Казахстан и Африка.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"