Милиони млади китайци остават без работа

Изкуственият интелект и роботите намаляват работните места

Си предприе мерки срещу частния сектор

Когато през миналата 2023 година нивото на младежката безработица в Китай достигна рекордните 21,3%, Пекин направи това, което авторитарните режими обикновено правят в такива случаи - наложи информационно затъмнение над тези данни. След като в продължение на шест месеца жонглираше с методологията, Националното статистическо бюро на Китай извади студентите от тази статистика и така до декември младежката безработица намаля с почти една трета.

Но манипулирането на данните не решава проблема. През юли делът на безработните младежи отново нарасна с една трета и достигна 17,1%. Дзяю Ли, старши сътрудник в консултантска фирма за публични политики в Сингапур, казва, че предишните данни не са включвали и милиони работници от селските райони. А на тях им е още по-трудно да си намерят пълноценна работа.

Логиката подсказва, че младите хора би трябвало да съставляват по-голямата част от работната сила поради своето добро здраве и мобилност. Китайските медии обаче цитират проучване на Столичния университет по икономика и бизнес в Пекин от миналата година, според което около половината от 400-те милиона работници в страната са на възраст над 40 години.

Тъй като държавното ръководство се стреми към глобално технологично превъзходство на Китай, икономиката се ориентира по-силно към създаване на принадена стойност от тази сфера. Огромните инвестиции в изкуствения интелект (ИИ), производството на чипове и зелената енергия имат за цел да помогнат за намаляване на зависимостта на Китай от Запада. Но тези сектори не се нуждаят от твърде много работна ръка.

„Държавата се фокусира върху нови сектори като ИИ и производството на малки електромобили, но те не са така трудоемки и не създават много нови работни места. Това пък задушава иновациите и технологичните пробиви – по ирония на съдбата Пекин залага тъкмо на тях, за да стимулира бъдещия растеж на Китай“, казва Ли от Global Counsel.

Със строгите си мерки срещу частния сектор Си задуши още в зародиш инвестициите в някои новосъздадени предприятия, а с това намаля и желанието на младите предприемачи да поемат рискове. Както съобщи „Файненшъл Таймс“, броят на китайските стартъпи е спаднал с 97% за шест години - от над 51 000 през 2018 г. до около 1 200 през 2023 година.

(Със съкращения, от Дойче веле)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николас Мартин

Този уебсайт използва "бисквитки"