Mинистър Ананиев: Постигнахме изключителен успех с новия външен дълг

България наравно със страните от еврозоната

Постигнахме изключителен успех при пласирането на първата емисия на международните пазари от 2016 г. насам, кама министърът на финансите Кирил Ананиев. Емисията е разделена на две части - 10-годишни и 30 годишни облигации. България за първи път предложи на пазарите 30-годишни облигации.

Емисията предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите и заявките надвишиха над 4 пъти обема, който търсихме от 2 млрд. евро, каза министърът. Затова решихме лимита на емисията от 2 млрд. евро да бъде увеличен на 2,5 млрд. евро, които са разпределени в два транша - 1,25 млрд. евро 10-годишни облигации и 1,25 млрд. евро 30-годишни облигации, допълни той.

Крайният резултат е уникален в досегашната икономическа история на България, заяви Кирил Ананиев. Постигнатата доходност по двата транша може да бъде сравнена с доходността на държави с по-висок кредитен рейтинг от нас, включително и от еврозоната, обясни той. При 10-годишните книжа доходността е 0,389%, която се формира от лихва в размер на 0,375% и отстъпка от цената при пласиране на книжата. За 30-годишните облигации доходността е 1,476%, която се формира от лихва в размер на 1,375% и отстъпка от цената. Постигнахме доходност, която ще намали разходите за обслужване на новия дълг, каза министърът. Лихвите, които ще бъдат плащани, са по-ниски от първоначално планираните.

При 10-годишните облигации разликата спрямо лихвите на германските облигации със същия срок е намален от първоначално очаквания 1%, на 0,6%. При 30-годишните разликата спрямо германските облигации е намалена от 1,80% на 1,45%.

Очевидно доверието към страната ни е на много високо ниво, каза министърът. Това се потвърждава и от участващите при пасирането на книжата инвеститори, които са от много висок клас. Сред тях има централни банки, държавни пенсионни фондове и други институционални инвеститори с много широк географски обхват. Български инвеститори са придобили 16% от пласираните книжа. Силно участие има и на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия и др.

Без съмнение успехът на емисията е резултат на дългогодишните ни усилия да поддържаме строга фискална дисциплина и нисък държавен дълг, коментира министърът. България е на второ място в ЕС по най-нисък дълг спрямо БВП на страната след Естония. Ключов фактор за успеха на емисията е и влизането ни в “чакалнята“ за еврото (ERMII), каза министърът.

Набраните средства от емисията на облигациите ще бъдат използвани за рефинансиране на съществуващ дълг, за увеличение на фискалния резерв, за икономическо възстановяване и за покриване на социално-икономическите мерки, които прие правителството във връзка с Covid-19, т.е. за финансиране на бюджетния дефицит, каза министър Ананиев.

С новата емисия България вече е пуснала на международните пазари облигации за 7,644 млрд. евро, при положение че лимитът по програмата след старта на пандемията беше увеличен на 10 млрд. евро. Така България има възможност да пусне книжа за още 2,356 млрд. евро, но няма никакво намерение да го прави до края на годината, каза министър Ананиев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"