Министър Даниел Лорер: Очаквам бежанска вълна и от Русия

Заработи центърът за съдействие на бежанци от Украйна във Варна

Скоро очаквам бежанска вълна и от Русия, тъй като хората ще бягат от задаващата се там тежка икономическа криза. Това заяви във Варна министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който в качеството си на доброволец посети новооткрития Център за съдействие на бежанците от Украйна в Двореца на културата и спорта.

В него денонощно работят 25 доброволци. Набират се и още, като предимство имат владеещите украински и руски език. В центъра бегълците от войната ще могат да получат на едно място всички услуги, от които имат нужда, обясни областният управител Благомир Коцев. Освен регистрация, съдействие за настаняване и при нужда медицинска помощ, от идната седмица там ще бъде разкрит пункт на емиграционната служба.

До момента в частни и държавни бази във Варненско са настанени над 500 бежанци. Глътка въздух за хотелиерите, които досега даваха за своя сметка подслон и храна на стотици украинци, е огласеното решение на Министерския съвет за отпускане на 40 лв. дневно за всеки настанен, въпреки че разчетите сочат, че реално са нужни между 60 и 80 лв. В складовете на центъра вече има големи количества дарени хранителни продукти, които ще се предоставят и на хотелите. Събрани са и дрехи, завивки и санитарни материали, като потокът от желаещи да помогнат не секва.

В близките дни се очаква яснота за устройването на децата на бежанците в детски градини и училища и за отварянето на пазара на труда за възрастните след издадената от ЕС директива. Очаква се и решение на Министерството на финансите дали на пристигащите у нас украинци могат да бъдат отпуснати еднократни помощи, каза Даниел Лорер. "България има огромна нужда от работна ръка, така че всички хора от Украйна са добре дошли", допълни той.  

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"