Министър Денков: Трябва да премахнем частните уроци от образователната система

Българските ученици учат средно 1500 часа по-малко от връстниците си в Европа, така че едва ли удължаването на учебната година с една седмица ще създаде някаква разлика в обучението. Това коментира в БНТ образователният министър акад. Николай Денков.

По думите му има дефицит и в учебните програми, а часовете трябва да станат интересни, без да бъде загубена съдържателната им част.

"Програмите и учебниците трябва бъдат променени, трябва да намерим време децата да се упражняват повече, да имат по-интересни занимания, за да могат да заменят, това, с което в момента компенсират. В момента те компенсират със снощните домашни и с частните уроци. Нашата основна задача е да ги елиминираме от нашето образование", каза той.

Министърът коментира още, че планираната реформа за намаляване броя на висшите училища е с мисъл да се повиши качеството на висшето образование

"Това обединение, което анонсирах, не е някаква измислица за българските условия, а реформа, провела се в множество държави - Франция, Швеция, Испания, Ирландия - държави, които са ги направили преди 15 години и сега берат плодове. В България също имаме такъв опит. Русенският и Тракийският университет също са възникнали след обединение на няколко различни института - и са едни от най-успешните в регионите си ", каза акад. Денков.

Той отрече да е инициирал тези промени чрез намаляване на бюджета на висшите училища.

"Истината е, че не съм го поискал аз и изобщо не съм участвал в тази дискусия. Аз видях текста на злополучния параграф 17, когато излезе в Държавен вестник. Тук има една лека интрига, която се вкарва от други хора. това, което винаги съм искал, е да направим една успешна и качествена реформа, което ще стане чрез промени в Закона за висшето образование", уточни Денков. Според министъра има елементи, от сегашното образование, които трябва да се запазят, но обединяващото е онова, което трябва да се премахне от системата:

"Това са частните уроци. С тях ние няма как да постигнем този равен старт, от който децата имат нужда. Те са различни като интереси, но трябва да имат правна възможности да развиват своя потенциал"

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"