Министър Кирилов: България ще иска дерогация само на неосновни права от ЕКПЧ

България ще иска дерогация само на неосновни права от ЕКПЧ. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов от брифинга в Министерския съвет. Преди дни стана ясно, че България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение.

"Аз съм подписал писмо, с което съм заявил пред министъра на външните работи и вицепремиер, иначе казано в областа на правосъдната реформа ми е и началник /.../, имах предвид в телевизионното изказване, че това дава старт на процедурата. Оттук нататък как г-жа Захариева ще извърши нотификацията на генералния секретар на Съвета на Европа е изцяло в нейната компетентност. Тя ще прецени дали е необходимо формализирано политическо решение като решение на МС, за да ѝ даде пълномощията да изпрати тази нотификация, или ще го направи в рамките на Съвета на Европа в една обичайна процедура на комуникация", заяви министърът, цитиран от БНТ.

"Но по отношение на българската държава като страна в евентуални бъдещи процеси твърдя, че тази нотификация ще подобри положението на България като страна в делата пред Европейския съд на правата на човека. А дотогава нотификацията, заедно с други нотификации, които ще постъпят от други държави-членки (постъпили са 3 досега), са на вниманието на всички държави-членки и те могат да се уведомят за евентуалното ограничаване на някои неосновни права в закона, който, ако бъде обнародван, ще бъде преведен и ще бъде прикрепен към писмото на вицепремиера и министър на външните работи до гл. секретар на Съвета на Европа", каза още министър Кирилов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"