Министър Красимир Вълчев: До няколко години у нас ще останат само 4 икономически университета

До няколко години у нас ще останат само четири икономически ВУЗ-а, като преструктурирането на приема в университетите в професионално направление "Икономика" вече е започнала.

Процесът засяга и Стопанска академия в Свищов. Така министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира в понеделник във Велико Търново бюджетния дефицит от над 3,2 млн. лева на тазгодишния бюджет на Стопанската академия в Свищов.

Преди броени дни орязаният проектобюджет не бе приет от Академичния съвет и предизвика напрежение, и закана за ефективни стачни действия сред преподавателите.

"Проблемите на Стопанска академия са наслагвани с години и се дължат най- общо на 4 фактора. Първо, заради демографския срив и намаляване на общия брой на студентите във всички български ВУЗ-ове. Второ, заради провеждащата се политика на преструктуриране на приема в юридически, стопански и икономически специалности, която провежда министерството", заяви още министър Вълчев.

Той подчерта, че от МОН са направили анализ, според който след няколко години ще останат само четири ВУЗ-а, които ще подготвят бъдещи икономисти- УНСС, СУ, Стопанска академия и варненския Икономически университет.

Министърът допълни, че в сравнение със завършващите студенти в Стопанската академия, броят на първокурсниците през тази учебна година е много по- малък.

"През 2015 година например утвърденият държавен прием е бил 2500 студенти, а е реализиран около 1500 студенти ", изтъкна Вълчев.

Той уточни, че има проблем и че висшето икономическо училище е разположено в малък град. "Само в Централна Северна България има четири академични центъра, които подготвят студенти с икономически специалности- ВТУ, Русенският университет, университета в Габрово и Стопанска академия. Тенденцията е да остане само университетът в Свищов", обясни просветният министър.

На въпрос ще подкрепи ли държавата Стопанска академия през тази година като осигури средства за дефицита, министър Вълчев отговори: "Не е честно към държавата и данъкоплатците, да вземеш първо решение и после да идваш със сметката, а МОН да финансира".

Той поясни, че в деня когато Академическият съвет не е гласувал проектобюджета за 2019 , е взето решение за увеличаване на възнагражденията във ВУЗ-а. По думите на министъра, пари могат да се отпускат само по линия на подкрепа на програми за оптимизация, но такова решение в образователното ведомство в момента няма.

"Подкрепям усилията на ръководството на Стопанска академия за оптимизация на структурата, но нека да са сдържани относно решения за увеличаване на разходите си", обобщи министър Вълчев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"