Министър Николов: Политическата нестабилност е една от причините да нямаме мащабна политика в развитието на държавния Индустриален парк във Видин

Това каза в отговор на въпрос на „Труд“ „Защо видинския държавен „Индустриален парк“ няма да получи финансиране по Πлaнa зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт, министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов, който е на посещение днес във Видин. Министър Николов съобщи, че ще посети за първи път „Индустриалния парк“ в Северната промишлена зона на Видин и е подготвен за това, което ще види като състояние на инфраструктурата. Уточни, че е запознат документално какво е нужно спешно да се направи, инвестира и ремонтира във Видин, защото е бил директор на Националната компания „ Индустриални зони“.

Министърът увери, че към видинската зона, разположена на брега на Дунав, има интерес от чужди инвеститори, но за да дойде крупен инвеститор в зоната там са нужни промени.

На въпроса, с какво е било по лошо предложението, което не е класирано на държавната фирма „Индустриален парк“-Видин, от това на частната фирма „ВН Инвестзон“ ООД, стопанисваща индустриален парк "Видин юг", която получава близо 22 млн.лв европейско финансиране, министър Николов каза: „ че не е запознат с проектното предложение за частния индустриален парк разположен на територията на бившия химически комбинат във Видин. И не може да отговори, защото оценяването е извършено от друго министерство, министерство на иновациите и растежа.“ Той на този етап няма информация, какви са били точно критериите за оценка и по каква причина нашият проект за държавната зона не е класиран.

Николов допълни, че „ всичките неща очевидно се случват по бавно и по бавно. Но министерството на икономиката, ще направи необходимото и той като бивш директор на Националната компания и сега като министър при заявен по сериозен интерес от потенциален инвеститор действително да се развие видинският индустриален парк. Но за да се развие тази зона е необходим един мощен инвеститор.

Министърът определи инфраструктурните проблеми във видинската държавна зона като „ страшни“. 

Видин заедно с още 10 индустриални зони, основно в Северна България и паркове ще се финансират безвъзмездно с близо 207 млн.лв, бе обявено официално през юни от Министерството на иновациите и растежа. Те получават безвъзмездно финансиране в размер на близо 207 млн. лв. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост по „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции
(„AttractInvestBG“)“, съобщиха от икономическото министерство.

По процедурата, обявена от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” към Министерството на иновациите и растежа, кандидатстваха 20 проекта със заявено финансиране в размер на близо 384 млн. лв. От Видин кандидатстваха две фирми – държавната „Индустриален парк“, която не е класирана и не получава финансиране и частната „ВН Инвестзон“ ООД с проект „

Развитие на индустриален парк "Видин юг", която бе класирана и получава близо 28 млн. лв финансиране ( 22,4 млн.лв. безвъзмездна помощ и 5,6 млн.лв собствено финансиране). Индустриалният частен видински парк/зона на практика не съществува, но разполага с терен и собственост на територията на бившия химически комбинат „Видахим“.

В проектното си предложение частното дружество „ВН Инвестзон“ е записало, че ще модернизира индустриален парк „Видин-юг“. Проектът е различен от този на държавната „Национална компания индустриални зони“, която също има парк във Видин. Идеята е за ремонт на вътрешни за парка пътища и алеи, рехабилитация на железопътната линия и на водоснабдителните източници, изграждане на фотоволтаични паркове и системи за съхранение на произведената енергия. Паркът е на площ от 608 дка.

За разлика от частния парк, Видинската индустриална зона е създадена в далечната 1983 години, на брега на река Дунав, на територията има пристанище и ж.п линия. В годините се преименува многократно от Безмитна зона, Свободна зона, до сегашната Индустриална зона и Индустриален парк. В тези повече от 40 години тя така и не заработи ефективно.

Факт е терена и изградената административна сграда, която пустее, защото в нея работи персонал, който се брои на пръстите на двете ръце. Има изградени няколко халета, но в тях няма вода и се помещават малки видински фирми.

Всяко правителство в годините обещава във видинската зона да се изсипе рога на изобилието и зоната да се изгради в съвременен европейски вид, но всичко остава предизборно обещание и се забравя с падането на всяко следващо българско
правителство.

Видинската Безмитна зона е работила ефективно, доколкото това е възможно, само в годините на изграждането на „Дунав мост 2“, защото бе използвана за строителна площадка на елементите и необходимите материали от испанскатата фирма изпълнител FCC.

Днес огромният терен на базата, включващ открити и закрити халетата, административна сграда, пристанищния комплекс, ж.п линия -пустеят. Работи единствено базирана в базата бензиностанция, наето са едно хале от малка видинска фирма.

Последните обещани 37 млн.лв за изграждането й бяха преди години, когато министър на икономиката бе Корнелия Нинова. Тя дойде във Видин да се убеди на живо в състоянието на зоната и да обещае светло бъдеще. Остана стъписана, когато видя
разрухата в зоната, липсата на вода и тоалетни в халетата, примитивните условия за работа, напълно разрушена инфраструктура – дупки в асфалта, нахвърляни боклуци навсякъде и буйна растителност на терена. Единствения резултат от посещението и бе - смяната на директорът на базата и увеличаване на терена й, прибавяйки към него още декари.

Преди две години на 6 юни 2022 г. във Видин Нинова заяви „Министерството на икономиката и индустрията ще инвестира 37 млн. лв. в модернизиране на видинската индустриална зона“ . Тя определи модернизирането и възстановяване дейността на зоната като златна възможност за развитие на Северозапада . Придружаваше я тогавашният и партиен другар Кирил Добрев. Той заяви преди време още ,че „Видинската икономическа зона не е модернизирана от 1991 г. и екип на министерството е направило свой план, заснел е терена, направени са поправки в градоустройствения план и те са внесени в кадастъра. Напълно готов е и изготвения от експерти абсолютно детайлен анализ на това, което трябва да се извърши във видинската индустриална зона – асфалтиране на пътя в зоната, ремонт на халетата, на енергийната система, възстановяване на ВиК инсталациите, изграждане на пречиствателна станция. На практика инвестицията е мащабна и още следващата седмица се стартира с реални действия.“

При обиколката си вицепремиерът тогава констатира, че само няколко халета са дадени под наем, терена е огромен, не идват до тук инвеститорите, защото условията не са добри - пътя е лош, тече от покривите в халетата вода, няма светлина достатъчно в тях, няма пречиствателна станция.

Вицепремиерът Нинова, допълни, че модернизирането на зоната е приоритет, защото има заявен интерес към нея от 4 големи немски фирми.“

Последва повече от година и половина безвремие до началото на 2024 г. След нея, през 2024 г. дойде наследникът й министър Богданов и също обеща бурно развитие на зоната. Двaдeceт и пeт милиoнa лeвa, съобщи той във Видин през зимата, щe
бъдaт инвecтиpaни в paзвитиeтo нa вече наричащия се Индycтpиaлeн пapĸ Bидин. Cтpoитeлcтвoтo ще е пo пpoeĸт зa финaнcиpaнeтo oт Haциoнaлнa ĸoмпaния индycтpиaлни зoни (HKИЗ). Проектът стартира в индycтpиaлнaтa зoнa тpябвa дa зaпoчнe oщe тaзи гoдинa, ĸaтo cyмaтa щe бъдe инвecтиpaнa във вътpeшнaтa инфpacтpyĸтypa и в пoдгoтoвĸaтa нa caмия тepeн“ , обяви министърът, но така и не я посети. Но я обяви за основата на бъдещ лoгиcтичeн и интepмoдaлeн xъб във Видин. Каза още, че „дъpжaвaтa щe ocигypи 20% oт cpeдcтвaтa, a ocтaнaлитe 80% ca пpeдвидeни пo Πлaнa зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт.

Според официалния сайт на Haциoнaлнa ĸoмпaния индycтpиaлни зoни (HKИЗ), Индустриален парк Видин е атрактивен проект на „Национална компания индустриални зони“ на брега на река Дунав, в непосредствена близост до речно карго пристанище, железопътна гара и Дунав мост - 2.

Към края на 2021 г. Индустриален парк Видин има 18 сключени договора с фирми за наем на открити и закрити складови площи. Наблюдава се тенденция към увеличаване на продажбите на услуги, което се очаква да продължи и през 2022г. Официална информация към днешна дата няма.

Какво ще се случи в бъдеще, едва ли днес някой може да прогнозира. Решението са на служебния кабинет и ще стане ясно най-вероятно при съставяне на новото българско правителство, ако все пак това се случи след поредните предсрочни парламентарни избори през октомври.

За сега е ясно, че държавата няма от къде да финансира видинският индустриален парк, а се чака крупен инвеститор.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"