Министър Тахов: И вторите проби за чума по животните от фермата във Велинград са положителни

Взетите на 27 ноември над 300 проби от фермата във Велинград са на 100 процента положителни за опасно заразната болест чума по дребните преживни животни. Европейският регламент е категоричен, че огнището трябва да бъде ликвидирано – в противен случай страната ни ще бъде санкционирана. Това заяви на брифинг министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов, по чието предложение днес премиерът Димитър Главчев свика Централния епизоотичен съвет. 

При ликвидиране на огнището засегнатите животновъди ще получат полагащите им се обезщетения. Земеделското министерство има готовност също така да ги подпомогне при последващото почистване и дезинфекция на терена. Целта е на фермерите да се даде възможност да възстановят стопанството си в максимално кратки срокове, в рамките на броени месеци. „Колкото по-бързо започне този процес, толкова по бързо ще протече и ще може да се възползваме от бюджета за 2024 година“, посочи министър Тахов. 

Министърът на земеделието и храните беше категоричен, че няма никакво съмнение, че животните са болни и че има доверие на експертите и пробите, които бяха взети и ескортирани до националната референтна лаборатория в присъствието на стопаните, медиите, органите на реда и представители на животновъдни организации. Тахов припомни, че е допуснат дори прецедент с взимането на втори проби, за да няма никакво съмнение в отчетените резултати. Въпреки това министърът заяви готовност да бъдат изпратени повторно проби в единствената референтна европейска лаборатория за чума по дребните преживни животни, намираща се във френския град Монпелие. В такъв случай засегнатата ферма ще продължи да бъде под карантина. 

„Ще спазваме правилата“, заяви министър Тахов. Той апелира стопаните да не се поддават на провокации. Отбеляза още тревогата и на други животновъди от страната, които също считат, че е важно да се предприемат мерки и да се предотврати разпространение на заразата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"