Мирен протест стягат превозвачи на ГКПП-Кулата заради системни опашки

Протест срещу системните опашки и дългото чакане стягат превозвачи на ГКПП-Кулата. Те са планирали в понеделник 29 май от 10 часа да изразят недоволство от ежедневните колони по границата и се надяват да предизвикат нова организация, която да им даде глътка въздух.

"По план протестът ще бъде мирен. Очакваме в понеделник на място да пристигнат представители на гранична полиция, на Агенция "Митници" и на НАП, за да начертаем план за облекчаване на трафика. Ако това не се случи, напълно е възможно да преминем към блокада и гражданско неподчинение", заявиха от Съюза на българските транспортни работници, които организират протеста.

Уведомителни писма вече са изпратени до ОД МВР в Благоевград и до Община Петрич.

На ГКПП-Кулата действително този месец тировете чакат на километрични опашки, но там в момента гръцките гранични власти правят ремонт на едно от трасетата и това се дава като мотив за задръстванията.

Шофьорите обаче не приемат тези оправдания и казват, че трябва  да се подобри организацията на работа на пункта. Най-много време им  отнема паспортния контрол.

Според транспортните работници, на Кулата има възможност да бъдат отворени три трасета с кантари за товарни автомобили. Ако това се случи, преминаването ще бъде улеснено. те подозират, че трасетата не се отварят, тъй като гранична полиция няма ресурс за обслужване на камионите.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"