Мирослав Найденов: Изкупуването на жито от държавата ще създаде паника

"Чух министър Василев да казва, че септември може да останем без зърно. Няма как, защото новата реколта започва малко преди това и при всички случаи зърно ще имаме. България произвежда много повече отколкото ѝ е необходимо". Това каза бившият министър на земеделието Мирослав Найденов пред БНТ.

Дори и правителството да реши да изкупува зърно, ще срещне логистичен проблем със съхранението, тъй като в държавния резерв няма достатъчно голямо помещение, подчерта той.

"Пшеницата, както петрола, е борсова стока и не бихме могли с огромни количества, които складираме, да я задържим. Тя ще върви нагоре, докато има война, още повече, че Русия и Украйна са най-големите производители в района и оставят около 1/3 от количеството", каза Мирослав Найденов.

Със забраната за износ на пшеница България нарушава основните правила на ЕС - свободното движение на стоки и хора. От това може да последват санкции, предупреди бившият земеделски министър.

"Държавният резерв е този механизъм, с който при форсмажорни ситуации държавата да реагира. Навлизането на държавата на пазара дали за зърно, дали за олио или торове изкривява пазара създава определена паника и не мисля, че са добри решения. По-скоро, ако имат този ресурс, да го насочат към земеделските производители, животновъдите, социално слабите", смята Мирослав Найденов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"