Мистериозният Билдербергски клуб

Мощна мрежа от елити с неограничен достъп до информация, ресурси и огромно влияние

Бъдещите войни и изкуственият интелект (ИИ) сред темите в Мадрид

Работи при закрити врата, не се подчинява на никого и не се отчита пред никого

Колко бързо лети времето. Изглеждаше, че съвсем наскоро, в средата на миналия век, известни политици, бизнесмени, аристократи, тоест онези, които се наричат „елит“ и „силните на деня“, се събраха в Холандия, за да обсъдят световните дела и проблеми. Срещата беше успешна, и билдербергците решиха да се срещат веднъж годишно. През следващите 70 години само три годишни срещи не се състояха: през 1976 г., когато срещата беше отменена поради корупционния скандал в Локхийд, в който беше замесен един от бащите-основатели на Билдербергският клуб, холандският принц Бернард де Липе-Бистерфелдски, и през 2020 г. и 2021 г. поради пандемията от коронавирус.

Тази година срещата на Билдербергския клуб се проведе от 31 май до 2 юни в Мадрид. Това беше юбилей, защото те се срещнаха за първи път точно преди 70 години, в последните дни на май 1954 г.. Срещата, която през последните години често е наричана „срещата на върха на Билдерберг“, отново се проведе при закрити врати. Целта и задачите на тайните събирания на световните елити останаха непроменени - да се обсъдят основните въпроси и проблеми, пред които е изправено човечеството, и да се набележат пътищата и средствата за тяхното разрешаване.

Мистериозността и конфиденциалността, характерни за Билдербергския клуб, също остават непроменени. И сега, в XXI век, както и преди 70 години, неизменно пораждат връзка с теориите на конспирацията.

Срещата на върха на Билдербергския клуб - 2024 не беше за миналото, а за бъдещето. Една от основните теми тази година беше бъдещето на войната. В това, разбира се, няма нищо изненадващо, защото в момента едновременно се водят интензивни военни действия в Украйна и Ивицата Газа, и по-малко интензивни в Червено море. Естествено, няма измъкване и от Тайван, другата гореща точка, която може да пламне всеки момент. В ситуацията около Тайван сега въпросът е: кога ще започне войната?

Обсъждането на актуалните теми за войната и мира, както обикновено, протече при засилена полицейска и разузнавателна охрана и под бръмченето на полицейските дронове, кръжащи над хотела, където известни личности като кралете на Холандия и Испания например се събраха с шефа на НАТО.

Участниците в срещата никога не са били охранявани толкова внимателно. А имаше кого да защитават - генералите от световния бизнес по традиция идват за тайните срещи, в допълнение към тях бяха и ръководителите на IT гигантите (Google и Google DeepMind, Microsoft AI, Mistral AI, Anthropic и други), като например, и изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван, и известният инвеститор-милиардер Питър Тийл.

Финансистите бяха представени от заместник-министъра на финансите на САЩ Уоли Адейемо и ръководителя на Citigroup Джейн Фрейзър, а сред политиците бяха президентът на Финландия Александър Стуб, “ и премиерът на Естония Кая Калас, която наскоро обяви, че „откритостта на свободните общества е нашето (на Запада) най-голямото оръжие“.

Белият дом беше представляван от Джонатан Фейнър, първи зам.-съветник по националната сигурност на президента, а американските разузнавателни служби - от ръководителя на CISA, и ветерана от Съвета за национална сигурност и американската разузнавателна общност, Джен Истърли. Пентагонът беше представен от командира на европейското командване на САЩ и върховният командващ съюзническите сили в Европа, генерал Кристофър Каволи, който наскоро предупреди, че конфликтът с Русия ще бъде „продължителна борба“.

За генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, официалният шеф на Каволи, срещата на върха в Мадрид беше, уви, последната.

Имаше изобилие от „техничари“ на срещата. Не е изненадващо, защото две точки от дневния ред, които можете да намерите на сайта на клуба, бяха посветени на изкуствения интелект (ИИ). Тази концентрация на специалисти по ИИ на едно място, в един момент позволяваше срещата в Мадрид да се нарече не само среща на върха за войната и сигурността, но и среща на върха за ИИ.

В допълнение към развитието и безопасността на ИИ и бъдещето на войните, дневният ред включваше и новите предизвикателства пред биологията; изменение на климата, геополитически пейзаж на планетата.

Говори се, че организацията на следващата среща на върха на Билдербергския клуб е поверена на ръководителя на Saab, шведския милиардер Маркус Валенберг.

Спорът около това какво всъщност представлява Билдербергският клуб бушува може би през всичките години на съществуване. Истината, както често се случва, най-вероятно е някъде по средата. Това е неформална организация, група, която няма списък с членовете си, седалище, устав или правила, одобрени от никого, въпреки че последното твърдение може би е особено спорно. От друга страна, това не е някакво тайно общество с ритуали, клетви или посвещения и мистериозни цели. Но това не е и невинен клуб от приятели, които се събират веднъж годишно, за да разговарят и да обменят новини и идеи.

Билдербергския клуб е мощна мрежа от елити с неограничен достъп до информация, ресурси и огромно влияние. Това е платформа, където те могат да обменят идеи и теории, да формират мнения и позиции и да определят дневен ред, който, разбира се, влияе върху живота на, ако не цялата планета, то доста голяма част от нея.

И най-важната дума тук може би е „консенсус“.

Билдербергският клуб привлича световните елити с възможността за взаимодействие и сътрудничество в глобалните дела. Въпреки факта, че формално Билдербергският клуб е неофициална организация, някакъв вид мистериозна структура, неговите решения, официално наречени дискусии от самите билдербергци и приети на годишните срещи на върха, много бързо се превръщат в ръководство за действие за официални структури като като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и националните правителства. И именно на тяхна база се вземат конкретните решения. И този модел е най-ясно видим в неолибералната икономическа програма.

Клубът работи при закрити врата, не се подчинява на никого и не се отчита пред никого. Един от принципите на неговата дейност е почти пълното изключване на гласовете или мненията, които противоречат на тяхната глобална програма.
Билдербергският клуб получава името си от хотел „Билдерберг“ в холандския град Oстербек, разположен на 7 километра от Арнем в източната част на Холандия, където се провежда първата му среща на 29-31 май 1954 г. В средата на миналия век това е малък тих семеен хотел, а сега е верига от 12 хотела.

Всъщност Билдербергският клуб е създаден от полския политик Йозеф (Юзеф) Ретингер, който никога не е крил принадлежността си към масоните (оттук и масонската структура на Билдерберг). Първоначалният план е да се срещнат видните политици и лидери от Европа и Америка с цел установяване на по-добро разбирателство между двата континента, както по отношение на политиката, икономиката и въпросите на сигурността, така и за популяризиране на идеите на атлантизма.

Ретингер се обръща за помощ към принц Бернар де Липе, съпругът на холандската кралица Юлиана, който се съгласява да подкрепи идеята за сближаване между САЩ и Европа. Участниците в първата среща на върха например са избрани от лорд Ротшилд и Лорънс Рокфелер.

Дяволът толкова ли е страшен, колкото го изписват?

Всяко общество или клуб, който работи с такава секретност, неизменно предизвиква обществен интерес и подозрение.

Според теоретиците на конспирацията целта на Билдербергерския клуб е да създаде световно правителство в сянка.

„Нямаше да можем да изпълним нашия световен план, ако бяхме на видно място през всичките тези години“, гласи изявлението на Дейвид Рокфелер на срещата на Билдербергския клуб в Баден (1991 г.).

(Със съкращения, превод за “Труд news” - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Наум Митин, sovsekretno.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"