Мистерия в Курск: Диверсанти ли поставиха "драконови зъби" на пътя на танковете на Москва?

Войниците на Москва, опитващи се да избягат от украински дронове, са били хванати от противотанкови препятствия, които са се появили в района на Курск в Русия.

Потребителите на социалните медии отбелязаха необяснимата поява на така наречените „драконови зъби“, поставени на пътя в руския регион, където украинските сили организираха нахлуване на 6 август, при което Киев твърди, че е завзел стотици квадратни мили.

Предполага се, че препятствията са поставени от "диверсанти".

Пирамидалните противотанкови препятствия от стоманобетон забавят танкове и механизирана пехота и са често срещана характеристика на войната в Украйна.

Литва заяви, че е инсталирала драконови зъби до руския анклав Калининград като последната мярка, предприета от член на НАТО за справяне с риска за сигурността, породен от Москва.

Но каналите в Telegram отбелязаха, че препятствията в района на Курск са били поставени през нощта от руската страна на границата, по пътища, които се използват от войските на Москва.

„Неизвестни хора поставят драконовите зъби на маршрутите за евакуация, по които колите се втурват от дронове fpv (First Person Drones) със 150 км/ч“, публикува каналът на Telegram Rustroyka1945, който има 230 000 последователи.

В публикацията в понеделник се казва, че „повече от 40 души са загинали само за един ден“ и че е имало повече инциденти, включващи препятствията за един час, отколкото удари с дронове за една седмица.

В последваща публикация каналът каза, че "войници от военното разузнаване скоро ще открият диверсантите и командира".

Акаунтът X, War is Translated, публикува как други потребители на Telegram са описали опасността и че разочарованието нараства сред руските войски.

„Карах обратно и почти се блъснах в тях. Не исках да рискувам прибирането по тъмно, затова поех по пътя. Едва избегнах втория ред“, каза един свидетел.

Не е ясно кой е поставил пречките, но има поредица от докладвани саботажни атаки, които са затруднили руската армия.

Миналия месец съпротивителното движение Атеш заяви, че е взривило железопътна линия, използвана за снабдяване на руските сили с оборудване и боеприпаси на Курския фронт, съобщи Укринформ.

„Докато някои обвиняват саботажни групи, ясно е, че толкова големи препятствия не биха могли да бъдат поставени само на ръка“, добави War is Translated, който също публикува изображение на повредена кола, която се е сблъскала с препятствията в област Рилск в региона.

Това идва на фона на съобщения, че руските сили са си върнали около една четвърт от територията, която Украйна е завзела по време на смелото си нахлуване в руския регион, започнало на 6 август.

Украинският разузнавателен канал с отворен код Telegram DeepState съобщи, че руските войски са продължили контранастъплението си в региона за пети пореден ден в понеделник, след като са превзели около 46 квадратни мили.

Киев каза, че Русия е разположила 50 000 войници в региона, далеч от фронтовата линия в Украйна.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"