Митрополит Арсений даде благословия за служения на острова

След посещение на остров Света Анастасия и тамошния храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки.
Иконите ще са от колекцията на РИМ и ще бъдат положени в църквата "Успение Богородично" на острова. Те принадлежат към т.нар. царски икони, които се поставят на първия пояс на иконостаса, от двете страни на царските двери.
Едното от изображенията е "Света Богородица Небесна царица", а другото "Исус Христос Вседържител". Творбите, наскоро реставрирани, са рисувани през 1874 г. от даровития тревненски иконописец поп Димитър Кънчов и сина му Хаджи Христо. Образите са богато орнаментирани и добре изпълнени и са сред най-стойностните движими културни ценности във фонда на РИМ - Бургас. Предоставените от музея иконописни творби ще бъдат част от вътрешната украса на църквата "Успение Богородично" по повод празника на острова - 15 август.
Поради специфичните изисквания за съхранение на икони, културните ценности ще останат на острова до приключването на активния туристически сезон в края на месец октомври.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова Кехайова

Този уебсайт използва "бисквитки"