Михаил Билалов - Многоликият

Михаил Билалов влиза в главна роля в новия български сериал „Вина“, който започна премиерно по БНТ1 и се излъчва всеки четвъртък вечерта. В 12-серийната семейна драма се преплитат две основни теми - за виното и за вината, която човек изпитва в различни ситуации в своя живот. Режисьор на поредицата е Виктор Божинов.

Новият български сериал тръгна премиерно на 5 януари и ще бъде на екран през следващите три месеца всеки четвъртък от 21:00 часа. В центъра на сюжета във "Вина" е Филип (в ролята е Владимир Зомбори), който се завръща от Америка, за да продаде винарната на починалия си вуйчо. Бизнесът, който наследява обаче, се оказва в тежко състояние - с много натрупани дългове, недоволни служители и тонове залежало вино.

Историята ни среща и с талантливата и фанатично отдадена на работата си млада еноложка Елина (в ролята е Елена Телбис) и скрития съдружник Андрей (в ролята е Михаил Билалов), който най-подло саботира работата на винарната в името на личната си облага. И докато Филип заедно с Елина и други свои съмишленици се опитва да възроди винарната и да опази целостта на своето семейство, наяве започват да излизат тъмни тайни от миналото, а героите се борят, всеки по свой начин, с горчивото чувство за вина.

Снимките на сериала приключиха през лятото, а декор на голяма част от сцените са лозовите масиви край Мелник.
Още в първия епизод стана ясно, че ролята на Михаил Билалов е ключова за сериала и стои в основата на интригата в сюжета. Виждаме го като председател на Общинския съвет в Мелник, заплетен в задкулисни схеми и криещ дълбоки лични тайни. Със сигурност неговият образ ще се развива и ще буди все повече разнопосочни емоции в зрителите. Междувременно Билалов е на екран всеки делничен ден като водещ на култовата игра „Стани богат“. Актьорът седна за първи път в „стола на богатството“ през 2018г. Когато предаването се излъчваше по БНТ, а днес отново е в БТВ. Макар че имаше нелеката задача да замести Ники Кънчев, когото публиката неизменно асоцираше като мистър Стани богат, Билалов бързо доказа, че и затова го бива. Той не само излезе от сянката на именития си предшественик, но и стана любимец на голяма част от публиката. Очакванията към него бяха големи, защото като актьор той със сигурност стана най-обичаният екранен злодей от последните години с ролята си на Джаро от „Под прикритие”.

Приключението на Билалов на сцената сякаш му е предопределено още от малък. Израства в семейство на актьори и не е много чудно, че тръгва по същия път. Казва, че откакто се помни около него има актьори. Майка му - Ана Костова е драматична актриса, а баща му - Георги Билалов - комедиен.

Детството му минава зад сцената и в публиката. Когато представленията свършвали, той се показвал заедно с актьорите, защото много обичал да гледа как публиката ръкопляска. Чувство, което вече със сигурност му е познато. По-късно като ученик никога не мечтал да става актьор, но пък във ВИТИЗ му се струва най-лесно да влезе.

През 1989 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Николай Люцканов. И професията му се отдава лесно.
Година по-късно е назначен с конкурс в Театър “София”. През 1994 г. получава “Аскеер” за изгряваща звезда за ролята си в постановката “Мадам Бътерфлай”.

Съвсем скоро след това обаче заминава да специализира във Висшата национална консерватория по драматично изкуство в Париж. Остава във Франция и работи какво ли не - като продавач на картини, сервитьор, готвач. Към готварството не би се върнал, защото му се сторило много стресиращо бързото изпълнение на поръчките, които му носили сервитьорките. Спомня си, че имал трудни години на безпаричие и кошмари.

Не след дълго прави пореден остър завой в живота си. През 2001 г. завършва архитектура на ландшафта и открива собствена фирма за проектиране на паркове и градини. Завръща се на българската сцена през 2009 г. с образа на Мартин в спектакъла на Явор Гърдев “Козата, или коя е Силвия” в Народния театър.  Сред другите му най-известни роли в театъра са „Разделям двойки по домовете”, „Нощна пеперуда”, „Дневникът на един Дон Жуан”. Една от новите постановки с негово участие е „Той е Дяволът”, под режисурата на проф. Здравко Митков в Младежкия театър. Нещо между черна комедия и криминална мистерия, в която Билалов е зашеметяващ в яркочервения костюм и психиката на своя сатанински персонаж.

567-годишният актьор има две деца - Данае-Анна и Олга-Елена, от вече бившата си съпруга която е японка.

 

Човек на честта

Мишо е един от най-добрите актьори, които познавам, Наистина му се възхищавам и е удоволствие да си партнира с такива хора Той е изключителен джентълмен, човек на честта, много интелигентна и духовна личност. Имал е доста тежък живот като емигрант, но е успял да се пребори с много неща. Играхме заедно в „Под прикритие“, но въпреки че нямахме общи сцени, но му се възхищавах, защото той там направи много емблематична роля. Скъсихме дистанцията по по време на сериала „Връзки“.

Актрисата Лилия Маравиля

 

Не се опитва да ме промени

Първата ни среща беше на едно служебно парти, когато аз бях сценарист на „Под прикритие“. Той без да си е давал сметка повлия за това аз да остана в тази професия толкова дълго време, защото някак си се научих да пиша покрай него. Аз никога не съм искала да го променям, но по-важното е, че той също не се е опитвал да променя мен. Ние се срещнахме в една възраст, в която успяхме да се забележим, имали сме очи един за друг, той винаги ми е давал криле за нещата, които съм решила да правя.

Половинката му – сценаристът Ваня Николова

 

Много е талантлив

Голямо удоволствие беше да работя с Михаил Билалов. Много талантлив! Преди това го бях гледала в постановка в Народния театър – „Козата, или коя е Силвия”, и му станах фен. Този мъж изигра влюбен в една коза толкова убедително, че ме респектира яко. Радвам се, че познавам тези хора, общуването с тях ме обогатява.

Актрисата Елена Карабойчева

Любим злодей от „Поп прикритие“

От 2011 до 2014 г. играе в „Под прикритие”. За дни се събужда всенароден любимец. Българската публика изглежда е зажадняла за добре изиграния образ на лошия. Сигурно затова Джаро „живее” и сега, много след края на сериала. И до днес хората се подбутват по улиците и казват „Я виж – Джаро!” Следват още две роли в ТВ сериали. Едната - за кратко в „Четвъртата власт”, където играе главен редактор на вестник. През 2015 и 2016 г. влиза в ролята на Тони в сериала „Връзки”. 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"