Михаил Константинов: За част от решенията на ЦИК ще решава ВАС

Много от нещата, свързани с решенията на Централната избирателна комисия, ще се решат от Върховния административен съд, а другите проблеми - от самата Комисия. Това заяви бившият зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов в ефира NOVA, след като ЦИК реши да приеме за регистрация документите на двете фракции на ДПС. Мнението му е, че Комисията трябва да получи нова сграда.

„Ще наблюдаваме неприятни сцени тепърва”, каза Константинов по повод решенията на много места съставите на секционни избирателни комисии да бъдат определени от Комисията. „ЦИК назначава РИК, а РИК назначава секционните комисии. Тази схема като партиен състав се повтаря надолу. Секционните комисии са съставени от 9 души. На много места проблемът ще зацикли и ще бъде прехвърлен към съдилищата”, прогнозира експертът. 

„Като цяло изборите в България се провеждат на много високо ниво. Като се проведат американските, ще видите колко по-добре се организират нашите”, каза бившият зам.-председател на Комисията. Константинов даде и пример с това, че изборната организация в страната е добра. "Досега сме избрали 3600 депутати като позиции в последните години. От тях само една единствена позиция е била оспорена, което е пренебрежимо малко", допълни той.

Според Константинов по-раздробен парламент от 7 партии трудно ще може да имаме след вота. „Не е въпросът на партиите, политиците трябва да имат отговорност”, допълни Константинов. „Има едно настроение, че предстоящият парламент няма да бъде толкова стабилен. Нека да минат американските избори, да свърши войната в Украйна, в момента има огромно напрежение, което се пренася и на българска почва”, каза Константинов. Той очаква ниска избирателна активност – около 2 млн. души да гласуват.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"