Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор

„Основните планирани мероприятия през годината са изпълнени. Въпреки съпътстващите ни трудности, резултатите от нашата дейност са положителни и това ни дава повод да отчетем годината като успешна. Формированията от родовете войски са сглобени, поддържат съществуващите оперативни способности за постигане на целите в целия спектър от мисии и задачи. С усилията, старанието, професионализма на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности, запазихме ръста на подготовка и оперативната съвместимост на щабовете и военните формирования за изпълнението на задачите по трите мисии на въоръжените сили”. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов днес на годишния анализ на подготовката на формированията през 2017 г., съобщиха от МО.

Във форума участваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командващият на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, представители на Инспектората на Министерството на отбраната и Щаба на Военноморските сили, ръководството и командирите на всички военни формирования на Сухопътните войски.

Генерал-майор Михаил Попов посочи, че подготовката на Сухопътните войски е съсредоточена върху повишаване на ефективността в процеса на планиране на операциите и създаване на необходимите условия за реализиране на възложените задачи.

През 2017 г. механизираните, танковите и алпийските формирования от състава на Сухопътните войски са провели общо 34 тактически учения, разузнавателните формирования - 5 ротни тактико-специални учения, 2 полеви обучения и 3 полеви лагера, а артилерийските формирования - 7 тактически учения с батарея и 9 тактически учения с бойни стрелби с батарея и тренировки по стрелба и управление на огъня.

Формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски са провели 2 тактически учения със зенитно-ракетен дивизион и 10 батарейни тактически учения, както и бойни стрелби по въздушни цели на Зенитния полигон на ВВС „Шабла”.

Формированията за ядрена, химична и биологична защита и екология са осъществили 5 ротни тактико-специални учения, а инженерните - 12 полеви лагери и 12 тактико-специални учения. Планирани и проведени са 9 тактико-специални учения с формированията за комуникационно-информационна поддръжка, 12 тактико-специални учения с логистичните формирования, както и 4 тактико-специални учения с осигуряващите и щабните формирования.

Генерал-майор Попов акцентира на успешното участие на военнослужещи от Сухопътните войски в многонационалното учение с висока видимост „SABER GUARDIAN - 2017” и в редица съвместни подготовки и многонационални учения в чужбина, като „SABER JUNCTION - 2017” „RAPID TRIDENT – 2017, „PLATINUM EAGLE”, „PLATINUM WOLF - 2017”, „SUMMER SHIELD - 2017“,„AGILE SPIRIT - 2017”, „Тракийски орел - 2017”, „Ramstein Guard 9”, „Collector’s Item”, „Joint Flight Training” и др. Успешно са сертифицирани формированията, декларирани за силите на НАТО и ЕС, както и за участие в операции и мисии зад граница.

В оказването на помощ на населението в тежки зимни условия и при потушаването на пожари през изминалата година са участвали 832 военнослужещи със 111 специализирани машини. В дейностите по откриване и унищожаване на невзривени високорискови боеприпаси, открити в различни населени места в страната, са участвали 415 военнослужещи със 146 единици техника. Унищожени чрез взривяване са 15 854 боеприпаси.

В годишния анализ командирът на Сухопътните войски акцентира и на успешното участие на формирования от състава на Сухопътните войски в операцията по логистична поддръжка на структурите на МВР при осъществяване на охраната на българо-турската граница, както и в операцията за оказване на съдействие на МВР при изпълнение на задачи за противодействие на миграционния натиск.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев даде висока оценка за изпълнението на задачите от военните формирования на Сухопътните войски, като подчерта, че въпреки недокомплекта, личният състав изпълнява достойно своите задължения.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"