Мицкоски: Кой може да ни гарантира, че промените в конституцията ще бъдат последното искане на България

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски изнесе лекция в престижния университет Джон Хопкинс в Балтимор. Пред публиката той говори за началото на преговорите между Скопие и ЕС, като подчерта, че Северна Македония няма гаранция за окончателното искане в преговорите с България, което задържа целия процес, съобщава Kosovo-online.

„Няма да сме готови да започнем преговори, ако не включим в Конституцията няколкостотин наши граждани, които са част от българското малцинство в Македония. Кой може да ни гарантира, че това е последното искане? Съдът по правата на човека в Страсбург има 14 решения, които казват, че правата на македонската общност в България са нарушени и възниква логичният въпрос чии права са нарушени“, каза Мицкоски.

Относно ветото на България Мицкоски подчерта, че трябва да се обсъждат истински добросъседски отношения, но те трябва да са двупосочни. Той посочи, че македонските граждани са жертвали твърде много за европейската перспектива и има достатъчно унижения.

„Ние не сме политици, пълни с обвинения в престъпност и корупция, каквито има в региона. Ще защитим интересите си, готови сме да обсъдим аргументи, да ги представим, да видим чии аргументи ще спечелят. Македонските граждани са дали повече от всеки друг, така че далеч за европейската перспектива“, добави Мицкоски.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"