Мицкоски: Трябва да обявим Виктор Орбан за герой и да му дадем орден

Трябва да обявим Виктор Орбан за герой и да му дадем орден за това, че ни помага. Това заяви министър-председателят на Република Северна Македония Християн Мицкоски в интервю за македонската телевизия Telma. 

Той обясни, че парите от Унгария са междуправителствено споразумение за специално икономическо сътрудничество или така нареченото рамково споразумение, базирано на нуждите на РСМ.

„Това е приятелството, което аз лично имам. Водили сме разговори в миналото, когато бяхме в опозиция, и сега. Че ако ние съставим правителството, ако ситуацията е такава, каквато очакваме да бъде, че ще имаме нужда от подкрепа и т.н. И получихме тази подкрепа“, каза още Мицкоски.

Премиерът заяви, че "трябва да му дадем орден и да го обявим за герой, че ни помага", по отношение на Орбан.

„Това е като да вземеш две бутилки и да ги сложиш в чаша вода и да кажеш, че половината е от лявата бутилка, половината нагоре е от дясната бутилка. Невъзможно е да се каже. В противен случай заемът е от правителството към правителството. Не знам дали унгарското правителство осигурява тези пари на свободния пазар или от собствените си източници. Интересувам се от това споразумението между правителствата, което имаме, да не вкарва контрабандно малка вратичка като специален закон, с който да лепим европейските знамена, ту това, ту онова. Един закон, приет на заседанието на правителството, ни спести 100 милиона евро."

Мицкоски се възмути, че "вместо да кажем халал да му е, ние сме скептични и питаме откъде е взел тези пари сега".

Македонският премиер посочи, че европейските посланици не трябва да се сърдят на приятелството с Орбан, защото това е вътрешен въпрос. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"