Мицкоски: Ще извършим конституционните промени, когато България ратифицира споразумението за присъединяване на РСМ към ЕС

Преговорите с ЕС няма да решат всичките ни проблеми, трябва сами да си напишем домашното

Говорейки по темата за преговорите с Европейския съюз и проблема с България, премиерът на РСМ Християн Мицкоски по телевизия MRT подчерта, че „преговорите няма да решат нашите вътрешни проблеми, но първо трябва да си напишем домашното”.

„26 от държавите-членки подкрепят присъединяването на Северна Македония към ЕС, единствено България се противопоставя на започване на преговорния процес. Искам да видя държавата интегрирана в ЕС, но това трябва да стане по една нормална траектория, в която ще бъдем със запазено достойнство. Ще извършим конституционните промени, когато България ратифицира споразумението за присъединяване на РСМ към ЕС”, заяви Мицкоски.

 „Въпросът е, че трябва да работим заедно, ако искаме да постигнем решение, което ще бъде предвидимо. В момента нямаме предвидимо решение. Мнозина казват, че преговорната рамка е ясна. Да, но пътят и целта са неясни. Това е проблемът. Не бих се съгласил с твърдението, че мнозинството от гражданите смятат, че този процес на преговори ще реши всички наши проблеми като околната среда, по-високите стандарти, по-високите заплати и т.н.“, посочи още Мицкоски.

„Ако искаме, ще го довършим с това сега, което имаме на наше разположение. Преговорите не означават членство, а предполагат процес, в който ще увеличим капацитета на институциите и ще придобием различни умения в администрацията. От нас зависи дали искаме да си напишем домашното. Като правителство искаме и сме фокусирани върху това“, каза Мицкоски.

„Всички са започнали и завършили процеса, ние нямаме толкова ясен индикатор и параметър. Нашата позиция относно отложеното действие не е нищо повече от формула, която работи като споразумението от Преспа, което гласи, че измененията ще влязат в сила, когато гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединяване на страната към НАТО. Казват, че Преспанското споразумение било шедьовър на дипломацията, нека го повторим, за да влязат в сила промените в конституцията, когато българският парламент ратифицира договора за присъединяване към ЕС. Ако е добро, нека просто го копираме и приложим“, посочи Мицкоски.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"