Руското правителство маха митата за внос на масло, зеленчуци и говеждо, за да обуздае цените
Руският премиер Михаил Мишустин на съвещание по икономически въпроси призова Федералната антимонополна служба (FAS) и Главната прокуратура активно да потискат злоупотребите, свързани с повишаването на цените. „Ако има факти за злоупотреба с повишаването на цените, включително монополно положение, е необходимо да се борим твърдо с това. Федералната антимонополна служба трябва да играе важна роля тук. А в специални случаи и Главната прокуратура“, каза Мишустин, цитиран от правителствената пресслужба.
Ръководителят на кабинета на министрите отбеляза, че инфлацията в Русия е надхвърлила 9% от началото на 2024 г., което се превърна в сериозно предизвикателство за икономиката.
Сред конкретните мерки министър-председателят открои временното премахване на митата за редица вносни стоки. Така от 23 декември до 15 юни 2025 г. ще се прилага нулева ставка за вноса на масло от страните от Евразийския икономически съюз. Подобни мерки за картофите, морковите и ябълките ще продължат до юли, а за говеждото месо до края на 2025 г.
Като част от усилията за задоволяване на вътрешния пазар с промишлени стоки правителството въвежда квоти за износ на минерални торове и скрап от черни метали, каза Михаил Мишустин. Следи се себестойността на торове, строителни материали и метални изделия. Специално внимание се обръща на опаковъчните материали.
През седмицата от 10 до 16 декември индексът на потребителските цени се повиши с 0,35%, а годишната инфлация достигна 9,52%, най-високата от януари 2023 г.
Особено осезаемо е поскъпването на храните. На годишна база те са поскъпнали с 10,93%. Картофите са поскъпнали с 88,8%. Лукът е поскъпнал с 45,4%, зелето - с 40,3%, цвеклото - с 30,8%. Маслото, въпреки правителствените мерки за внос от Индия, Иран, Турция и ОАЕ, е поскъпнало с 34,4% от началото на годината. Подобна тенденция се наблюдава и при млечните продукти: млякото се повишава с 19,1%, заквасената сметана - с 18,5%. Агнешкото месо е поскъпнало с 22,6%, телешкото с 12,4%, хлябът с 14,3%, морковите с 14,1%, ябълките с 18,4%.