Млади учени работят по дигитална София

Проект на институт GATE към Алма матер 

Част от стратегията за цифровизиация на града

Столичната община подписа споразумение за сътрудничество

Млади изследователи ще се включват в работата по цифровия двойник на София, след като институтът GATE към СУ “Св. Климент Охридски” обяви свободни места за учени. Пилотният проект “Цифров двойник на града” на звеното е свързан с градското планиране, качеството на въздуха и анализа на соларния потенциал на сградите в столицата.

Основна цел на платформата е да предостави инструмент за взаимодействие, проектиране, експериментиране и оптимизиране на града. Проектът на GATE се осъществява на територията на район “Лозенец” в София. Той трябва да свързва реалния и виртуалния свят чрез постоянно събиране на данни от обкръжаващата ни среда и ги използва за моделиране на градските процеси и явления.

В края на миналия месец институтът и Столичната община подписаха споразумение за сътрудничество, част от Стратегията за дигитализация на София. Под документа сложиха подписите си г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ “Св. Климент Охридски”.

GATE институт “Големи Данни в полза на интелигентно общество” е научноизследователски институт, създаден през 2019 г. в София като съвместна инициатива между Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Технологичен университет Chalmers и Фондация за трансфер на иновации Chalmers Industrial Technology, Швеция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"