МОК: Отлагането на олимпийските игри ще ни струва 800 млн. долара

Международният олимпийски комитет (МОК) оцени, че отлагането на олимпийските игри в Токио с година, ще коства на централата 800 млн. долара. Толкова са отделили от МОК, за да покрият големите финансови загуби от това, че Игрите няма да се проведат по план. Още през март организаторите взеха решение да преместят форума за периода 23 юли-8 август 2021 г. заради пандемията от коронавирус.

За организирането на самите състезания ще бъдат заделени 650 млн. долара. Останалите 150 мил. долар ще отидат като помощ за федерациите, пострадали заради пандемията, преместването на Игрите и спирането на спортните състезания в световен мащаб. Очаква се скоро да бъде обявено как и кога ще може да се кандидатства за това подпомагане.

"Тази ситуация изисква компромиси и жертви от страна на всички. Няма да оставим непроучена възможност за ограничаване на загубите, докато поддържаме олимпийския дух и високото качество на турнирите", заяви президентът на МОК Томас Бах.

Самите организатори от японска страна ще имат далеч по-големи загуби заради отлагането. Прогнозната сума варира между 2,7 - 5,7 млрд. долара, според ESPN. По-голяма част от тях ще бъдат покрити от данъкоплатците в Страната на изгряващото слънце. Според Бах, в МОК все още не обсъждат вариант, според който Игрите в Токио ще бъдат отложени повторно или изобщо няма да се проведат.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"