Моника Белучи - Италианска грация

Музата на италианското кино и европейската естетика Моника Белучи навърши 60 години и напомни на милионите си почитатели, че за някои жени годините са само цифри. В момента българската публика може да се наслади на красотата на емблематичната италианка в най-новия й филм „Бийтълджус 2“, който върви премиерно по кината. Тя се снима в мащабната продукция на новата любов в живота си –  режисьорът Тим Бъртън. А лентата е продължение на неговата мрачно-комедийна класика от 90-те „Бийтълджус“.

На 60 години Моника Белучи продължава да е една от най-големите и горещи звезди на планетата. Тя е въплъщение на идеала за съблазнителна италианска красавица, материализиран още от Фелини в средата на миналия век.   Белучи пробива като модел и бързо се ориентира към киното. Създава запомнящи се образи във френски филми като „Доберман” и „Апартаментът”, после покорява Холивуд с „Дракула”, а в родината си Италия триумфира като „Малена”, станал световен хит.

Моника Белучи експериментира с „Необратимо” и играе Мария Магдалена в мегахита на Мел Гибсън „Страстите Христови”, където си партнира с българите Христо Шопов и Христо Живков. Белучи беше едно от хубавите неща и в продълженията на „Матрицата”. А на 50 години стана най-възрастното „момиче на Бонд” в историята на филмите за 007 в “Спектър” от 2015-а.
Но нека проследим пътят й до световната слава малко по-детайлно. Моника Анна Мария Белучи, както е пълното й име, е родена в Италия през 1964 г. След като завършва гимназия, започва да учи право. Паралелно с мечтата си да стане адвокат, тя работи и като модел в местна модна агенция. Още преди да е приключила юридическото си образование, Белучи вече е една от най-известните манекенки на Ботуша и скоро след това прекъсва следването си.

На 25-годишна възраст Белучи започва да посещава театрален кръжок и година след това получава и първата си филмова роля в италианска продукция. Междувременно се превръща и в любимка на "Dolce&Gabbana", които често я канят за рекламно лице в свои кампании.

Предложенията към нея за примамливи, отличаващи се и харизматични роли започват да идват и от чуждестранни режисьори, благодарение на това, че Моника знае перфектно италиански, английски, френски и испански език.

Следва плеяда от запомнящи се превъплъщения във филми като екранизацията по романа на Лучано Венчецони "Малена", където изиграва овдовялата през Втората световна война красавица Малена, която е способна да съблазнява само с погледа си. В "Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра" на Белучи е поверена задачата да бъде египетската владетелка Клеопатра, в "Братя Грим" се превръща в Огледалната кралица, а в "Страстите Христови", както вече споменахме - Моника е самата Мария Магдалена.

Други незабравими филми с нейно участие са "Дракула", "Тайни агенти", "Плачът на слънцето", "Под подозрение", "Тайният живот на Пипа Лий", "Матрицата", а по време на снимките на "Апартаментът" се запознава и с вече бившия си съпруг – френския актьор Венсан Касел. Те са заедно повече от 15 години преди раздялата си и имат две дъщери – 20-годишната Дева и 14-годишната Леони, като каката вече има успешна кариера на модел.

 Във всеки филм с нейно участие Белучи е различна, нестандартна и показва необикновено артистично присъствие.  Тя много добре знае колко ценна е нейната красота и говори свободно за ролята си на световен секс-символ.

„Пристигнах в киното от фешън средите. Това е двоен проблем - красив външен вид и кариера на подиума. Абсолютна гаранция, че ще те смятат за глупава в другите ти начинания. Но красотата е като маска, която трябва да бъде свалена, за да се покаже истинското аз и да стане ясно, че има нещо зад лъскавата опаковка, нещо отвъд бляскавите корици”, споделя звездата.

Тя е наясно, че нейният външен вид вдъхновява множество форми на любопитство. В този контекст Моника обича да цитира Оскар Уайлд, който е казал, че красотата трае само пет минути ако не можеш да задържиш това любопитство. “Не мисля, че щях да имам кариерата, която имам ако разчитах само и единствено на красотата. Режисьорите не те търсят заради външния вид, а заради таланта”, добавя Белучи.

 

Научи ме да не завися от никого

Тя ме научи на живот, обясни ми, че той може да ме нарани и да ме изненада. Постави всичко на масата. Винаги ми повтаря: „Недей да зависиш от никого!“ Но когато бях малка, ѝ отвръщах: „Но аз искам да разчитам на хората! Виж, завися от теб!“, но после, пораствайки, осъзнах колко е била права майка ми. Хората около нас се променят и единственото, което можеш да направиш, е просто да ги пуснеш да си отидат, когато е необходимо.

Дъщеря ѝ Дева Касел

 

Освен красива, е брилянтна актриса

Преди да я срещна, нямах много дълготрайни връзки. Скачах от момиче на момиче. Тя беше първата ми голяма и истинска любов. Останах с нея над 15 години, за което винаги ще съм благодарен. Срещнахме се по време на снимките на “Апартаментът”. Не исках да започвам връзка с колежка, но така се случи. После направихме заедно още девет филма.  Научи ме да не се взимам твърде насериозно. Научи ме да съм спокоен. Да не контролирам всичко. Тя е успешна не защото е красива, а защото е брилянтна актриса.

Актьорът Венсан Касел, бивш съпруг

 

Знаех, че ще стигне далеч

Белучи беше като видение в “Матрицата 2”. Тя може би остана най-запомнящото се нещо във филма. Помня я още като работихме заедно в „Дракула” на Копола. Тогава още не беше известна актриса, но аз знаех, че ще стигне далече. Тя носи нещо специално в себе си и публиката го усеща. Винаги ще се радвам да работя пак с нея.

Актьорът Киану Рийвс

Не се страхува от старостта

В свое интервю Моника Белучи казва, че не се страхува от старостта. „Има толкова много жени, които се чувстват свободни да остаряват по различен начин“, каза тя. Твърди, че избягва тежките тренировки и строги диети и вместо това предпочита вино и паста и от време на време сеанси по пилатес. "Не съм обсебена от мания да изглеждам перфектно. Винаги съм била жена с извивки и никога твърде слаба. Това е моята природа. И искам да остарея спокойно. Когато си на 50 или 60 нямаш същите нужди като на 20“, каза тя.

„Животът продължава. Физиката остарява и трябва да приемем това. Не можем да направим нищо по въпроса. В същото време сме късметлии, защото ако остареем, това означава, че сме имали дълъг живот. Докато тялото се спуска, душата расте“, каза Белучи.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"