Монтана увеличи бюджета си 1, 2 млн. лева

Местният парламент в Монтана актуализира бюджета на общината с над 1 млн. лева. Увеличението на средствата е заради нарасналите постъпления в хазната, а допълнителните финанси ще се използват за благоустрояване на града и селата, съобщиха от общинската управа. На последната си сесия Общинският съвет гласува по предложение на кмета Златко Живков тазгодишният бюджет да бъде увеличен с 1, 2 млн. лева. „Очаквахме за полугодието изпълнение на приходите над 65 %, но то е по-голямо.

До края на юни собствените приходи на общината са 6 млн. лева – с половин милион над постъпленията за същия период през 2018 г.!”, заяви градоначалникът. Нарасналият финансов поток е основно от данъци – 500 000 лева са приходите от данъка върху превозните средства, 200 000 – от недвижими имоти, 100 000 лева от имуществени данъци, обясниха експерти.

Допълнителните средства в местната хазна ще се използват основно за капиталови разходи – 80 000 лева ще отидат за ремонт на читалището в близкото село Габровница, 31 000 лева – за закупуване на сграда за читалище за село Горно Белотинци, а с 18 400 лева ще се изгради зарядна станция за закупените от общината 10 електрически велосипеда. 6000 лева пък са отделени за барелеф на барон Притвиц, освободил с отряда си през 1877 г. село Кутловица. Общинският съвет прие и наредба, по която на млади хора, започващи свой бизнес, ще бъдат отпускани стимули до 3000 лева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"