МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на село Гара Елин Пелин

И днес данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин показват, че няма замърсяване, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. На всеки кръгъл час МОСВ получава данни, подавани от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки.

РИОСВ – София започна измерванията вечерта на 25 юли с мобилна лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ. Независимо че в първите часове след възникването на пожара бяха отчетени повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10), вече има достатъчно категорични данни за това, че показателите трайно се нормализират и няма замърсяване на въздуха, нито опасност за здравето на жителите в района.

Към 12  часа днес показателите за ФПЧ10 сочат 11 mg/m3, като от полунощ този показател постепенно пада от 28 mg/m3 (микрограма на кубичен метър). Средноденонощната стойност за изминалото денонощие на 27 юли показва 27 mg/m3, което е под регламентираната норма от 50 mg/m3. За сравнение за 26 юли измерената средноденонощна стойност беше 39 mg/m3.

Данните от мобилната лаборатория потвърждават, че през изминалото денонощие и към момента няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

Към днешна дата показателите за качеството на въздуха не надвишават регламентираните норми и не застрашават живота и здравето на хората и животните в региона.

Мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда е разположена за непрекъснат мониторинг в село Гара Елин Пелин на около един км от склада – най-близкото безопасно място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване. Станцията ще продължи да следи качеството на въздуха в района и при повишаване на показателите над регламентираните норми своевременно ще бъде подадена актуална информация, посочват още от МОСВ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"