Москва нарочи британски дипломати за шпиони

Работели с руски активисти за всяване на разделение

Участвали в подривни дейности

Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия съобщи, че Москва е отнела акредитациите на шестима британски дипломати, обвинявайки ги в шпионаж, предаде Ройтерс.

Шестимата вече са напуснали Русия.

ФСС съобщи още, че разполага с документи, които показват, че отдел на британското външно министерство в Лондон, отговарящ за Източна Европа и Централна Азия, е координирал “изостряне на политическата и военната ситуация”, и е имал за задача да осигури стратегическото поражение на Русия във войната є срещу Украйна.

Според ФСС Русия ще поиска и от други британски дипломати да се приберат у дома по-рано, ако бъде установено, че са замесени в подобна дейност. Службата обвини британските дипломати, че работят с руски активисти, за да създават разделение в руското общество.

“По-важното е, че става въпрос не само за формалности и неспазване на декларираните дейности, но и за подривни действия, целящи да навредят на нашия народ” - така говорителката на руското МВнР Мария Захарова коментира случая.

Британското МВнР нарече “напълно неоснователни” обвиненията на Москва. “Руските власти отмениха дипломатическата акредитация на шестима британски дипломати в Русия, след като британското правителство предприе действия в отговор на ръководени от руската държава дейности в цяла Европа и във Великобритания. Ние сме безкомпромисни по отношение на защитата на националните ни интереси”, посочи дипломатическото ведомство в Лондон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"