МОСТ към бъдещето на български художници

Събитие в Зала “Оборище” 5

Деница Атанасова-Гергова: Проектът отваря врати към родния и световните арт пазари

Изложба в Зала “Оборище” 5 представя петимата финалисти на третото издание на конкурса за българско съвременно изкуство “МОСТ”. Тя бе открита в четвъртък, входът е свободен и е може да бъде разгледана до 1 декември т. г. Финалистите Невена Екимова, Деян Петров, Стоян Илиев, Хейди Ефрат, Николай Делиянев представят своите нови произведения в различни формати, техники и идеи.

]
Галеристката Деница Атанасова-Гергова (в червено) с финалистите на конкурса МОСТ 2019.

МОСТ е инициатива на Галерия и Зала “Оборище 5” и е реализиран с подкрепата на Министерство на културата. Конкурсът е отворен за артисти, работещи във всички сфери на съвременното изкуство на възраст от 20 до 45 години. Проектът е ориентиран изцяло в подкрепа на български автори, за да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. На оценените автори се предоставя професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар.

“Този конкурс не завършва просто с една награда. Той ще се превърне в отправна точка за много артисти, защото след обявяването на селекцията и финалистите пред тях се откриват много сериозни перспективи. Смятам, че това е, от което българските творци и пазара на съвременно българско изкуство имат нужда”, каза галеристката Деница Атанасова-Гергова.

]
Плакатът на изложбата включва творби на финалистите Невена Екимова, Деян Петров, Стоян Илиев, Хейди Ефрат, Николай Делиянев.

Проектът MOST получава винаги досега широка институционална подкрепа и оценката на международно признати ментори като Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург, художникът Питър Блейк и други.

“Английско-българската закачка, заложена в името на конкурса, маркира важния мост, който ще ни отведе към бъдещето.”, каза при откриването на първото издание на МОСТ през 2011 г. д-р Петър Стоянович. Идеята на организаторите е MOST да се превърне в ежегодно събитие с традиции, институционална подкрепа и международно признати ментори.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"