Мохамед Халаф: Убийството на лидера на "Хамас" е унижение за Иран, той ще отговори

"Мосад" е имал информация къде спи мишената

"Ударът и убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания  е голяма обида и унижение на самата държава Иран, защото израелците проникнаха в системата за сигурност на Иран."

Това коментира преподавателят и журналист Мохамед Халаф по БНР. Той каза, че има няколко версии, но лично той приема тази изстрелване на ракета от подводница.

„Първо иранците казаха, че ударът е отвън, от самолет е изстреляна ракета. Сега казват, че е от държава в държава. Коя държава в региона е позволила на израелците да извършат атентата? Преди минути обаче израелски анализатор каза, че това е една ракета изстреляна от подводница. Имаме три версии и съм склонен да приема третата. Явно, че има пропуски в системата на сигурност в Иран. Това означава, че Мосад е проникнал в Иран, за да има информация къде спи мишената. Откъде знаеха стаята и етажа, ракетата е попаднала в стаята“, коментира Халаф и казва, че „от морето е по-лесно да се осъществи ракетния удар“.

Според него ударът показва, че Израел изпраща послание, „ние можем да стигнем на всяко място, по всяко време“. И припомни, че от първия ден на военния конфликт – 7 октомври 2023 г., Израел се е заканил, че ще проследяват и убиват всички лидери на "Хамас".

Той прогнозира, че Иран ще отвърне на удара на Израел, но не от държавата, а това ще го направят техните проксита и най-вече от "Хизбула".

Това не е първият удар срещу Хания, преди това има още 4 неуспешни опита да бъде убит, припомни Халаф.

И добави:

"В Иран има нова ситуация. Този президент има широкомащабна програма за преодоляване на икономическа и социална изолация, и казва, че  иска отваряне към запада и преговори с САЩ. Дали Нетаняху направи тази операция, за да отдалечи Иран от тези преговори. Той иска още време, за да не се стига до споразумение с Хамас, още 2 -3 дни. Защото Кнесата излиза в отпуска и той ще има свобода да прави каквото иска. Това ще се удължи до идването на Тръмп. А Нетаняху иска да покаже на народа, „ето аз убивам всички и връщам авторитета на Израел, на армията и службите за сигурност. Така той ще има по-голяма подкрепа и ще удължи престоя си в политиката."

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"