Мощен тайфун се приближава към югозападните острови на Япония

Мощен тайфун се приближава към югозападните острови на Япония, съобщава Associated Press.

Японската метеорологична агенция съобщи, че тайфунът „Шаншан” е бил на около 130 километра (80 мили) източно от южния остров Амами във вторник сутринта, докато бавно се е насочвал на север към Кюшу.

„Можем да очакваме силни ветрове, високи вълни и бури със сила, която много хора никога не са изпитвали“, каза правителственият говорител Йошимаса Хаяши пред журналисти.

Тайфунът вече предизвика проливен дъжд в големи райони на Япония и късно снощи свлачище отнесе къща с петима членове на семейство в град Гамагори, разположен на тихоокеанското крайбрежие в центъра на страната.

Японските железопътни компании, които управляват супер-експресни влакове Шинкансен, съобщиха, че услугите може да бъдат спрени в Кюшу, главния южен остров на Япония, както и в големи части от главния остров Хоншу между сряда и неделя.

Местните власти издадоха известия за евакуация на 810 000 души в централния окръг Шизуока, на главния остров Хоншу заради силни дъждове и за други 56 000 в Кагошима на Кюшу, съобщи агенцията за управление на бедствия.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"