Мощна буря на 150 км от Варна: Наводнени домове и улици в румънската Констанца, червен код за тревога

Във вторник сутринта окръг Констанца в Румъния беше под червен код за бури, които причиниха щети. Наводнени са няколко улици, както и жилища. Жителите получиха на телефоните си две предупредителни съобщения RO-Alert, които ги съветваха да избягват пътувания, съобщава телевизионният канал Digi24.

Бури удариха и Галац, където няколко дървета паднаха върху автомобили. Шофирането по основни пътища в Констанца е затруднено, съобщават от полицията.

Властите съветват шофьорите да не тръгват на път без крайна необходимост и да избягват застрашени от наводнения райони, да проверяват техническата изправност на превозното средство преди тръгване на път, климатичните и осветителните системи и чистачките, да не пресичат рискови водни течения от наводнения, а при силен вятър да избягват да минават близо до дървета, стълбове и билбордове, пише News.ro.

През последните часове, поради дъждовете и вятъра, спасителите са се намесили, за да подкрепят населението в няколко ситуации. Така в община Галац дърво падна върху електрическите проводници, причинявайки авария в мрежата. И друго дърво беше изкоренено и се стовари върху 3 коли, паркирани на булевард, като почти ги унищожи напълно.

Властите следят отблизо развитието на метеорологичните и хидроложките явления, като гарантират, че предприетите мерки са адаптирани в съответствие с развитието на ситуацията на място.

В съобщението Ro-Alert хората се съветват да избягват пътувания и да вземат подслон и мерки за самозащита.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"