Мрежа от БГ учени търси отговор как е възникнал животът

Международната конференция събира светила в София

Мрежа от български учени по целия свят работи задълбочено по един от основните въпроси в науката - дефинирането на живота и обяснението на неговото възникване. Това се разбра по време на международната конференция “Живот във Вселената”, която събира в София световни учени и нобелови лауреати.

“Ние сме пред прага на големи и важни научни открития в нова област, определена от пресечните точки между биология, астрономия и химия.” Това каза проф. Димитър Съсълов, от Харвард, който е един от лидерите на мисията “Кеплер” на НАСА.

Тя наблюдава над 100 000 звезди в четиригодишно търсене на екзопланети (извън Слънчевата система) подобни на Земята.
Д-р Кръстан Благоев от университета “Джон Хопкинс” в САЩ допълни, че за пръв път от 50 години нова област във физиката - физика на живите организми, е обявена от Националната академия на науките на САЩ, и това по думите му е много вълнуващо, защото е полето, в което физиците, химиците, инженерите и биолозите работят заедно, за да се опитат да разберат фундаменталните принципи, които стоят зад живота.

На този фон в Чили се строи най-големият оптичен телескоп в света, с огледало с диаметър 39,3 м, който трябва да бъде завършен през 2027 г., разказа д-р Мария Любенова, астроном в Европейската южна обсерватория (ESO) и откривател в сферата на еволюцията на галактиките и черните дупки. По думите є усилията са насочени към откриването на скалисти екзопланети, които са ключова цел към разбирането как са се формирали планетите.

А междувременно учените в НАСА, един от които е доктор д-р Веселин Костов, са съсредоточени и върху откритията за планетите, които обикалят около две слънца. На форума в София Костов обясни, че най-големите открития в тази област тепърва предстоят.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"