Музикалното училище отбелязва юбилей с концерт-възстановка

Възстановка на първата творческа изява на Музикалното училище ще зарадва варненци на 25 февруари. На тази дата преди 75 г. четирима преподаватели - диригентът Найден Найденов, пианистката Мила Михайлова, цигуларката Христина Стоянова и оперната певица Веселина Зафирова, оповестяват с концерт основаването на училището за музиканти и певци.

Днес то е Национално училище по изкуствата "Добри Христов" и подготвя даровити деца в различни сфери - музика, балет, живопис. Концертът е част от юбилейния празничен календар на училището. В него солистите отново ще са преподаватели, а диригент на Младежкия симфоничен оркестър на НУИ ще е директорът на училището Румяна Петрова.

"И днес, както преди 75 години, учителите са готови да демонстрират пред варненската публика своята отдаденост не само към изкуството, но и към своите ученици", сподели тя. В концерта ще прозвучат четирите произведения, изпълнени на 25 февруари 1945 г. - Увертюра "Егмонт" на Лудвиг ван Бетовен, "Шакона" от Витали, "Революционния етюд" на Шопен и оперна ария. Днешните преподаватели ще надградят музикалния празник с Концерт за кларинет от Моцарт, "Любовен поздрав" от Елгар, "Танго" от Пиацола, традиционна българска песен и композиция на Панчо Владигеров. Преди концерта във фоайето на Операта ще бъде представена изложба-живопис на учители и абитуриенти от специалността "Живопис".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"