Мъжете над 55 - на уролог веднъж годишно

Ракът на простатата се установява чрез кръвно изследване

Баща или брат със заболяването увеличават риска два пъти

Първите симптоми, които обикновено алармират мъжете, че нещо не е наред с простатата им, са честите позиви за уриниране, особено нощем. Те се дължат на увеличението на жлезата, което може да е доброкачествено или злокачествено. Тя притиска канала, по който изтича урината. Въпреки спешната нужда, уринирането започва трудно и струята е слаба и прекъсната. Остава усещането за непълно изхождане. След приключване на уринирането изтичането на течност продължава. Ако не се вземат мерки, уринирането става трудно и дори болезнено. Много мъже не обръщат сериозно внимание на тези симптоми, но те могат да показват и рак на простатата. Появят ли се болки в гърба и таза, подуване на лимфни възли и изтръпване на краката, кръв в урината или спермата, болестта може вече да е напреднала и да е дала метастази, но въпреки това е лечима.

Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване при мъжете и петият най-разпространен вид рак в световен мащаб. У нас с всяка година се диагностицират 4256 души, а 1119 умират, показва статистиката.

Както при много онкологични заболявания, и при този вид рак няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Mного често болестта се открива при профилактични прегледи. Рискови фактори за развитието є са възрастта, семейната обремененост, факторите от околната среда, тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

Установено е, че мъже, които имат брат или баща с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това честотата на този вид карцином нараства драстично с увеличаване на възрастта. Ето защо мъжете над 55 години веднъж годишно трябва да правят профиликтичен преглед с изследване на туморен маркер в кръвта (PSA), а при необходимост - да посетят уролог, съветват специалисти в Месеца за превенция на мъжкото здраве - ноември.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"