Мъжете не харесват нито кльощави, нито дебели жени

Идеалната партньорка е с индекс на телесната маса от 18,5 до 25

Важна е и обиколката на талията

Нормалното тегло не е само въпрос на самочувствие и одобрение от околните, а е важно преди всичко за здравето. Индексът на телесна маса (ИТМ) е показател, който се използва за оценка на връзката между теглото и височината на човек. Въведен е в средата на 19-и век от белгийския статистик Адолф Кетле. ИТМ помага да се определи дали теглото на даден човек е в нормалните граници, дали той е с наднормено тегло или, обратно, с поднормено.

Този показател се изчислява по формулата: теглото (в килограми), разделено на височината (в метри), повдигната на квадрат. Например, ако теглото ви е 65 кг и височината 1,65 м, тогава вашият ИТМ ще бъде 23,8, или 65 : (1,65 х 1,65).
Според Световната здравна организация резултатите от ИТМ за жени се интерпретират по следния начин:

* По-малко от 18,5 - поднормено тегло;
* От 18,5 до 24,9 е нормално тегло;
* От 25 до 29,9 - наднормено тегло;
* 30 или повече - затлъстяване.

ИТМ е важен индикатор за общото здравословно състояние. Той позволява да се оценят рисковете, свързани с теглото. Когато ИТМ е под 18,5, човек е с поднормено тегло и това може да повлияе на репродуктивната система, нивата на стрес и външния вид като цяло. Ако вашият ИТМ е под 15, това е сериозен сигнал, че тялото ви спешно се нуждае от подкрепа. Първият ви приоритет е да се храните правилно и да избягвате стреса. В такава ситуация е силно препоръчително да се консултирате с лекар - защото причините за такова ниско тегло могат да бъдат сериозни заболявания.

Ако вашият ИТМ варира от 25 до 30, това показва началните етапи на наднорменото тегло. Струва си да преразгледате навиците си, особено в храненето и физическата активност, за да предотвратите възможни здравословни проблеми - сърдечно-съдови заболявания, диабет и хипертония. Опитайте се да подобрите качеството на храните във вашата диета и да добавите ходене, бягане и функционални тренировки към ежедневието си.

ИТМ от 30 или по-висок показва различна степен на затлъстяване. Вероятно вече изпитвате повишена умора и нарушения на съня, които могат да бъдат причинени от излишно натрупване на мазнини. Лекарите препоръчват незабавно да промените начина си на живот, докато ситуацията все още е поправима.

А ако вашият ИТМ е от 18,5 до 25, просто трябва да следвате здравословните мерки и да продължите да се поддържате във форма.

Въпреки популярността си, ИТМ не е вездесъщ показател. Той не отчита съотношението на мускулите към мазнините в тялото, което може да доведе до неточни заключения. Например, спортисти с голяма мускулна маса може да имат по-висок ИТМ от нормалното, въпреки че са в отлично физическо състояние. Ето защо, в допълнение към ИТМ, е важно да се вземат предвид и други показатели като обиколка на талията, ниво на физическа активност и цялостно здраве.

Изследвания, проведени от западни университети, включително Университета на Абърдийн в Шотландия, са установили, че жените с ръст 160-170 см са привлекателни за мъжете (ръстът трябва да бъде по-малък от този на мъжа) и ИТМ от 19,1 до 24,8. Тоест, момиче с височина 165 см е привлекателно с тегло от 53 до 67,5 кг. Шотландските проучвания включват мъже от различни страни.

Тук не става въпрос за стандарти, наложени от медиите. Подсъзнателно, когато избира партньорка, мъжът оценява способността й да ражда деца, физическото здраве и риска от ранна смърт, който е възможен при затлъстяване. Освен това по-слабите (но не твърде слаби) жени се оценяват като по-млади и следователно плодовити и здрави. Ако просто се храните добре и се грижите за здравето си, ще останете в тази група и без изтощителни диети.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"