Мъск влиза в политиката ако Тръмп спечели изборите: Ще оглави комисия за ефективност на правителството

Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп каза, че ще създаде комисия за ефективност на правителството, оглавявана от поддръжника на милиардера Илон Мъск, ако спечели изборите на 5 ноември. Това се случи по време на широкообхватна реч, в която изложи своята икономическа визия за страната.

Бившият президент е обсъждал идеята за правителствена комисия за ефективност със сътрудници от седмици, казаха пред Ройтерс хора, запознати с тези разговори. Речта му пред Нюйоркския икономически клуб в четвъртък обаче беше първият път, в който той публично коментира идеята.

Това беше и първият път, когато Тръмп каза, че Мъск се е съгласил да оглави правителствен орган. Той не даде подробности как точно ще работи такава комисия, освен че каза, че тя ще разработи план за премахване на "измамите и неправомерните плащания" в рамките на шест месеца след сформирането.

„Ще създам правителствена комисия за ефективност, която ще има за задача да извърши пълен финансов одит и одит на изпълнението на цялото федерално правителство и да направи препоръки за драстични реформи“, каза Тръмп.

Мъск заяви в подкаст на 19 август, че е провел разговори с бившия президент по въпроса и че той би бил заинтересован да служи в органа.

„Очаквам с нетърпение да служа на Америка, ако се появи възможност“, написа Мъск на X в четвъртък. „Няма нужда от заплащане, без титла, без признание.“

Предложението на Тръмп за комисията предизвика незабавен укор от Евърет Кели, президент на Американската федерация на държавните служители, синдикат, който представлява около 750 000 федерални работници. Той обвини Тръмп и Мъск, че искат да изкормят безпартийната държавна служба и да заменят уволнените работници със съюзници.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"