Мъск нарече действията на бразилския съд срещу Starlink незаконни

Илон Мъск смята действията на Бразилия срещу системата Starlink на SpaceX за незаконни.

„SpaceX и X са две напълно различни компании с различни акционери. Аз притежавам приблизително 40% от SpaceX, така че диктаторът, съдия от бразилския федерален върховен съд Александър де Мораис е напълно незаконен и неправомерно наказва останалите акционери и народа на Бразилия,“ написа Мъск в социалната мрежа Х. 

Преди това ди Морайс нареди блокирането на сметките на Starlink Holding в Бразилия.

X обяви на 17 август, че затваря представителството си в Бразилия поради заплахи към служителите си. Компанията твърди, че е получила секретна заповед от ди Морайс, който заплашва юридическия съветник на представителството с арест, ако не изпълни заповедта за блокиране на определени сметки. Беше съобщено, че платформата ще остане достъпна за бразилските потребители.

През април CNN Brasil съобщи, че X е предоставил на Конгреса на САЩ данни относно искане от Федералния върховен съд на Бразилия за модериране на съдържание. Според бразилските медии, Мъск обвини съдия ди Морайс в нарушаване на конституцията, като се опита да блокира сметките на няколко поддръжници на бившия президент на републиката Жаир Болсонаро. Милиардерът предложи на съдията да подаде оставка, заплашвайки в противен случай да направи публични искания за блокиране на сметки.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"