Мъск представи роботаксита на Tesla (ВИДЕО)

Илон Мъск представи роботизираното такси Cybercab, създадено от неговата компания Tesla.

„Както можете да видите, дойдох тук с роботакси“, започна речта си милиардерът, „Мисля, че ни чака светло бъдеще“. Представянето се състоя в студиото на Warner Bros. в Калифорния, излъчен на X страницата на Tesla (бивш Twitter).

Мъск се качи на сцената в Cybercab, който според него ще влезе в производство през 2026 г. и ще бъде на цена под 30 000 долара (54 430 лева). Според него експлоатацията с течение на времето ще струва 20 цента на километър, а зареждането ще бъде индуктивно, без да изисква щепсели. 

Според Мъск вече има най-малко 50 напълно автономни електрически превозни средства, които дори не са оборудвани с механизми за управление на водача, тъй като се очаква превозът на пътници да се извършва напълно автономно.

Мъск заявява, че автомобилите разчитат на изкуствен интелект и камери и не се нуждаят от друг хардуер, какъвто използват конкурентите на роботизираните таксита - подход, който инвеститорите и анализаторите отбелязват като предизвикателство както от техническа, така и от регулаторна гледна точка.

"Автономното бъдеще е тук", коментира Мъск.  "Тази вечер тук имаме 50 напълно автономни автомобила. Ще видите модела Ys и Cybercab. Всички без шофьори.“

Планът на Мъск е да управлява автопарк от самоуправляващи се таксита Tesla, които пътниците да могат да извикат чрез приложение. Отделните собственици на Tesla също ще могат да печелят пари от приложението, като обявят автомобилите си за роботизирани таксита.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"