Мъск работил нелегално в Америка през 1995 г.

Илон Мъск за кратко е работил нелегално в САЩ, след като е напуснал програма за следдипломно обучение в Калифорния, според доклад на Washington Post, който контрастира с антиимиграционните възгледи на южноафриканския мултимилиардер.

Шефът на Tesla и SpaceX, който през последните седмици подкрепи кампанията на Доналд Тръмп за второ президентство, като същевременно популяризира опозицията на републиканския кандидат за Белия дом срещу „отворени граници“ в своя сайт за социални медии X, преди това твърди, че преходът му от студент към предприемач е бил в „законната сива зона“.

Но Washington Post съобщи в събота, че най-богатият човек в света почти сигурно е работил в САЩ без разрешение за определен период от 1995 г., след като е напуснал Станфордския университет, за да работи върху дебютната си компания Zip2, която се продава за около 300 милиона долара четири години по-късно.

Правни експерти казаха, че чуждестранните студенти не могат да напуснат училище, за да изградят компания, дори ако не получават заплащане. The Post отбеляза също, че – преди терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември през 2001 г. – регулацията за студентските визи е била по-свободна.

„Ако правите нещо, което помага за улесняване на създаването на приходи, като например код за проектиране, или се опитвате да извършвате продажби в подкрепа на създаването на приходи, тогава сте в беда“, каза пред изданието Леон Фреско, бивш имиграционен съдия в Министерството на правосъдието на САЩ.

Но Post също признава: „Въпреки че просрочването на студентска виза е нещо обичайно и служителите понякога си затварят очите за това, то остава незаконно.“

Мъск каза по-рано: „Бях законно там, но трябваше да върша студентска работа. Беше ми позволено да върша работа, като поддържам каквото и да било."

Мъск наема 121 000 души в Tesla, около 13 000 в SpaceX и близо 3000 в X. Проверката на имиграционния му статут след отпадането от Станфорд идва, след като Тръмп рекламира желанието си Мъск да играе важна роля, фокусирана върху ефективността на правителството в второ управление на Тръмп, ако избирателите го върнат на поста за сметка на Камала Харис на изборите на 5 ноември.

Мъск на свой ред обвини вицепрезидента и нейните колеги демократи във „внос на гласоподаватели“ чрез нелегална и временна защитена имиграция. По време на неотдавнашна поява в предизборната кампания на Тръмп той сравни границата между САЩ и Мексико със „зомби апокалипсис“ – въпреки че преди това се описа като „изключително про имигрант, като самият аз съм такъв“.

Bloomberg News наскоро публикува анализ на повече от 53 000 публикации, изпратени от X акаунта на Мъск, установявайки, че продукцията на предприемача става все по-политическа през тази изборна година.

„През 2024 г. имиграцията и измамите с гласоподавателите се превърнаха в най-често публикуваната и ангажирана с политиката тема на Мъск, събрала около 10 милиарда гледания“, пише изданието. „Мъск е публикувал повече от 1300 публикации по темата като цяло, с повече от 330 публикации само през последните 2 месеца.“

Bloomberg описа Мъск – който плати 44 милиарда долара за Twitter през 2022 г. – като най-важния потребител на платформата и според съобщенията е наредил на инженерите на сайта да прокарат публикациите му в емисиите на потребителите. Това прави Мъск „най-четеният човек на сайта днес“, каза Bloomberg.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"