Н. Пр. Йоси Леви-Сфари, посланик на Израел в България, пред „Труд news“: Израел няма алтернатива, трябва да се борим за съществуването си

Дълбоко тревожно е, че свободният свят попадна в капана на пропагандата на терористите, използвайки техните данни, сякаш са надеждни

Точно преди една година, на 7 октомври 2023 г., терористичната организация Хамас стартира така наречената от тях операция „Потоп от Ал-Акса“, обявявайки война на Израел. Съзнателно за начало на операцията е избран еврейският религиозен празник Симхат Тора, който съвпада и с Шабат. По мащаб и характер на провеждане операцията има стратегически характер и е сравнима с войната Йом Кипур. В отговор на тези ужасяващи събития държавата Израел официално обяви война за първи път от 1973 г. насам, а военните започнаха операция „Железни мечове“ в Газа. Тази военна операция беше насочена като противодействие на заплахата от терористичната организация Хамас и подчерта решителните усилия на Израел да защити сигурността и благосъстоянието на своите граждани и да се справи с предизвикателствата, породени от екстремистки елементи в региона. За анализ на събитията преди, по време и след 7 октомври 2023 година и нарастващата ескалация на напрежението в Близкия изток „Труд news“ разговаря с посланика на Израел в България н. пр. Йоси Леви-Сфари.

- Ваше превъзходителство, точно преди година, на 7 октомври 2023 година, повече от 1200 души бяха убити и 251 души бяха взети за заложници в Израел, след като бойци на Хамас нахлуха в страната ви. Експертите по контратероризъм казват, че ситуацията е ярък пример за стратегически и тактически провали на разузнаването, те я наричат исторически и огромен погром и вторият, който Израел е преживял след Втората световна война за евреите. Съгласен ли сте с тях и какво е Вашето обяснение за това как се стигна до този провал на една от най-сериозните служби в света?
- Рано на 7 октомври приблизително 6000 терористи от Хамас и техните поддръжници преминаха в Южен Израел. По време на бруталното им вилнеене бяха избити близо 1200 души - близо 400 от тях на музикалния фестивал „Нова“. 251 са взети за заложници. Няма думи, които да опишат ужасяващия погром, който претърпя моят народ. Деца са обезглавявани пред очите на родителите им, семейства са изгаряни живи заедно, жени са изнасилвани, осакатявани и разстрелвани, старци са избивани. Това без съмнение е най-смъртоносният ден за еврейския народ след Холокоста и в сравнение с размера на нашето население това е и най-голямата терористична атака, случвала се някога в историята. Няма по-добър начин да го кажем: Израел, като всяка друга държава, има задължението да защитава своите граждани и ние не успяхме. Еврейската държава имаше за цел да предотвратява зверствата и погромите. Този погром не го предотвратихме. Има много обяснения и причини за този провал и своевременно ще го проучим задълбочено, както винаги правим.

- Седмици след атаката на 7 октомври Израелските отбранителни сили (IDF) разпространиха видеоклипове с огромни подземни градове, цяла мрежа от тунели на Хамас. Но Израел знаеше за тях и им се противопостави през 2014 г., през 2018 г., през 2021 г. Бяхте ли изненадани колко големи бяха те и какво е обяснението за липсата на реакция на армията в продължение на часове след началото на атаката преди година?
- Едно е да знаеш, а другото е какво можеш да направиш по въпроса. Наскоро IDF публикува информация за тунелите в южната част на Ливан, много близо до северната граница на Израел. Тяхната цел е точно същата като в Газа - да започнат изненадваща атака срещу израелски цивилни. Въпреки това, по-голямата част от международната общност, включително нашите приятели в Европа, призоваваха Израел за сдържаност и да не нахлува в Ливан, за да ги унищожи. Същото се случи и с Газа. Спомняте ли си кампанията за предотвратяване на операцията на Израел в Рафа? Решихме друго и в крайна сметка открихме огромна терористична инфраструктура над и под земята, като спасихме и някои от нашите отвлечени заложници. Разузнаването не е достатъчно. Да, знаехме за тунелите в Газа. Може би не всички, може би не техните маршрути, но знаехме. Вероятно си спомняте, че във всяка една от годините, които споменахте, Израел беше призоваван за сдържаност и спиране на огъня. Точно като днес. Определено очакваме този път различно отношение от нашите съюзници.

- Продължават обвиненията на международната общност към Израел за хуманитарната криза в Газа като отговор на кървавата атака и държаните заложници от Хамас. Оттогава повече от 40 000 души са загинали в Газа, много от тях деца, според здравните власти на анклава, контролирани от Хамас. Заради това не целият свят застава на ваша страна и продължава да използва думата „пропорционалност“ в отговорите. Помолихте света да погледне през очите на Израел, но какво бихте казали на хората, които ви обвиняват за всички тези жертви?
- Държавите регулираха военните действия чрез набор от норми и закони, но те нямаха никакво намерение да попречат на държавата да се защити. Терминът „пропорционалност“ - един от принципите в Закона за война (Law of war) - редовно се използва по изкривен начин от международните медии, свързани с израелската военна дейност. Целта е да се делегитимират действията на Израел. Принципът на „пропорционалност“ забранява извършването на нападение, когато очакваната съпътстваща загуба на цивилен живот, нараняване на цивилни лица или щети на цивилни обекти биха били прекомерни по отношение на конкретното и пряко военно предимство, което се очаква от конкретната атака. По никакъв начин „пропорционалност“ не означава огледално отмъщение: вие убивате един от нас, така че аз убивам един от вашите. Израел няма интерес да причинява каквато и да е вреда на цивилни и ни се иска да можехме да се бием с терористите без никакви цивилни жертви. Джон Спенсър, един от световните експерти по съвременна гражданска война, казва, че Израел е направил повече за предотвратяване на цивилни жертви по време на война, отколкото която и да е армия в историята - над и отвъд това, което международното право изисква. Но нашият враг използва собствените си цивилни като живи щитове, крие се зад тях и се бие в населените райони. Това е тяхната стратегия. Дълбоко тревожно е, че свободният свят попадна в капана на пропагандата на терористите, използвайки техните данни, сякаш са надеждни. Цифрите, които споменахте, не могат да бъдат потвърдени и вече има много изследвания, които показват, че те са манипулирани и преувеличени. Например, няма разлика между терористи и цивилни (включително млади мъже на възраст от 16 до 18 години, които са вербувани от Хамас и участват активно в битката и се считат за „деца“). Но дори и да приемем тези данни за даденост, международните експерти твърдят, че съотношението между цивилни и жертви на бойци е много ниско в сравнение с други градски войни (като битката срещу ИДИЛ в Ирак), особено предвид факта, че ивицата Газа е гъсто населена.

- Възелът в Близкия изток се заплете в последните две седмици. „Ню Йорк Таймс“ излезе със заглавие „Как Израел построи модерен троянски кон - взривяващи се пейджъри“, името на България беше замесено от Унгария, но нашите служби бяха категорични, че пейджъри като взривените в Ливан не са внасяни, изнасяни или произвеждани у нас. Какво знаете Вие?
- Израел не е поел никаква отговорност във връзка с тази атака. Цялата информация, която получих, е от медиите.

- Израелските военни съобщиха новината, че върховният лидер на Хизбула Хасан Насрала е бил убит при нападение, по-късно Хизбула също потвърди смъртта му. Колко дългоочакван момент беше това за Израел? Дали израелският народ е готов да плати цената на последвалия ракетен удар от Иран дни по-късно и изобщо всичко, което потенциално предстои?
- Хасан Насрала беше терорист, ръководил могъща терористична организация. Той е отговорен за убийството на стотици хиляди хора, включително 6 души при терористичната атака през 2012 г. в Сарафово, България. Смъртта му беше отбелязана от милиони хора в целия Близък изток. Насрала беше описан от заместник-началника на полицията на Дубай като най-големия наркодилър и трафикант в арабския свят. Хизбула и нейният лидер Насрала също са отговорни за бежанската криза, пред която е изправена Европа: в своите жестоки действия срещу цивилното население в Сирия в подкрепа на режима на Асад те доведоха до огромните вълни от бежанци, бягащи от жестокостите на войната в Сирия. Фактът, че Иран се осмели да атакува Израел със 190 балистични ракети в отговор на смъртта на този кървав терорист, просто разкри  истинското им лице: привърженици на терора. Израел няма алтернатива. Трябва да се борим за съществуването си. В крайна сметка Иран и неговите подставени лица - Хамас, Хутите, Хизбула и шиитските милиции в Ирак и Сирия, открито декларираха, че целта им е изкореняването на държавата Израел. Но определено е крайно време ЕС да изпълни своята роля в спирането на иранския режим. Време е Иранската революционна гвардия да бъде обявена за терористична организация.

- Израелският „Железен купол“, част от многопластовата система за противовъздушна отбрана, която се смята за една от най-ефективните в света, проработи отново, но напрежението ескалира неимоверно - Израел започна сухопътна операция, има ожесточени битки между израелската армия и Хизбула в Ливан, но светът се опасява от пълномащабна война в Близкия изток. Може ли да се избегне?
- Години наред ние призоваваме нашите приятели и съюзници да реагират на разширяването на иранския терор. Години наред искаме да използваме дипломатически и икономически средства. За съжаление гласът ни не беше чут достатъчно. Трябва да се поучим от историята: когато тиранията ви заплашва, вярвайте им. Те мислят това, което казват. Днешният Иран е много по-опасен. Неговите оръжия се използват не само срещу Израел, но и срещу Украйна. И все пак Европа не е направила това, което трябва да направи. Най-лошият кошмар, пред който може да се изправи свободният свят, е ядрен Иран.

- Израелският външен министър Израел Кац обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш за „персона нон грата“ в Израел и му забрани да стъпва в страната. Беше ли необходимо?
- Да, наистина. Мисля, че изявлението на израелския министър говори само за себе си.

- Ливан е страна със сериозни проблеми. Кой в региона или извън него има интерес от случващо се в момента на територията на Ливан и защо?
- От 8 октомври Израел е атакуван от Хизбула с хиляди ракети, дронове и ракети от територията на Ливан. Призовахме да предотвратим тази ескалация и да използваме отново и отново дипломатическите канали. Международната общност не направи практически нищо, докато повече от 60 000 наши цивилни са евакуирани от домовете си. След една цяла година решихме, че стига. Израел и Ливан нямат териториален спор. Но злото се разрасна и завладя Ливан, който стана контролиран от пълномощник на Иран, Хизбула, определена за терористична организация. Нямаме никакво намерение да се намесваме в живота на ливанците, но настояваме за прилагане на резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН от 2006 г. и съответно за демилитаризация и оттегляне на Хизбула от нашата граница. Категорични сме да направим така, че да позволим на нашите граждани да се върнат по домовете си.

- През последните години започна технологично сътрудничество между Израел и някои арабски страни - това положително или отрицателно е и за кого? Някой има ли интерес това да не се случва?
- Има много текущо сътрудничество между Израел и някои умерени арабски страни. Те разбират, че радикалите на Хамас и Хизбула са заплаха за тяхната стабилност и за благосъстоянието на тяхното население. Естествено, няма да се спирам повече на този въпрос.

- Какво е влиянието на войната върху обществото - нарушава ли доверието в държавата Израел и службите или напротив сплотява хората в страната? Смята се, че 101 от 251 заложници, отвлечени от Хамас на 7 октомври, остават в Газа, включително телата на най-малко 33 потвърдени мъртви от IDF, а протестите на техните семейства продължават.
- Израел е много силна нация. Най-голямата грешка, която Хамас и Хизбула направиха, беше, че вярваха, че нашето общество е слабо и няма да може да се изправи срещу този вид война. Да, има спорове и противоречия, което е естествено в една дълбоко демократична държава като Израел, където хората непрекъснато изразяват своите мисли, вярвания и критика без никакъв страх. Включително искането за освобождаване на заложниците, разбира се. Това не е слабост. Напротив, точно това е източникът на нашата сила. Не се заблуждавайте: сърцата ни са разбити от това, с което се сблъскаха нашите хора през последната година, но ние сме издръжливи и духът ни е силен. И ние ще надделеем.

- Преди две десетилетия светът и Израел имаха чудесна възможност да разрешат този конфликт, но не го направиха. Кога ще приключи този все по-задълбочаващ се и страшен конфликт, възможно ли е изобщо хората от двете страни да живеят в мир?
- Не вярвам в моменталните решения. Хората обичат да говорят за „решението с две държави“ като за магическа пръчка. Те просто не могат да отговорят на един прост въпрос: коя е палестинската държава? Дали това е терористичната държава, която Хамас изгради в Газа, или това са техните противници - палестинската власт на Западния бряг? И каква палестинска държава ще бъде? ЕС говори за „демократична държава“. Можете ли да създадете демократична държава, докато тя се управлява от радикални, фундаменталистки ислямски организации? Мирът ще бъде възможен само ако палестинското общество премине през процес на дерадикализация, така както премина Германия след края на нацисткия режим или Япония след Втората световна война. Не можете да говорите за мир от една страна и да образовате децата си да станат атентатори самоубийци и да убиват евреи от друга страна. Едва, когато този процес започне и радикалите и екстремистите бъдат изкоренени, едва тогава ще може да се говори за мир.

Нашият гост
Н. П. Йоси Леви-Сфари е посланик на Държавата Израел в Република България от август 2023 година. Преди това е бил началник на отдел в Дирекция “Латинска Америка” в Министерство на външните работи на работи. От 2019 - 2020 г. е ръководител на администрацията на Генералното консулство на Израел в Ню Йорк и на израелската мисия към ООН. Бил е още генерален консул в Истанбул, както и ръководител на Посолството на Израел в Анкара, Турция. Постъпва в Министерството на външните работи на Израел през 2006 година, а преди това е ръководител на частна адвокатска кантора в Йерусалим със специализация в областта на младежката престъпност, гражданското право и правото на недвижими имоти. Владее иврит, английски и испански език.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"