На 100 сцени правят маратон по четене

“Поход на книгите” започна в училища, библиотеки, ведомства и офиси в Стара Загора

И местната власт се включва в събитието заедно с автори, актьори, журналисти, служители, студенти и ученици

Ще се документира с видеоклипове

“Поход на книгите” ще има до края на април в Стара Загора. Деца и възрастни, които обичат словото, ще отделят време, за да прочетат пред съученици, колеги и приятели откъси и строфи от любими автори. Предвидени са срещи с популярни съвременни писатели, празници в книжарниците, събития на пешеходната зона и в парковете.

Заявка за участие са дали 12 обществени и училищни библиотеки, 21 читалища, 19 училища и 19 детски градини, 9 културни института, педагогическият факултет на Тракийския университет, социални домове, пенсионерски клубове, неправителствени организации. До края на седмицата ще има маратон на четенето на близо 100 сцени, съобщиха от библиотека “Родина”. Интересна подробност е, че в маратона по четене ще се включат и представители на местната власт.

Зам.-кметът Радостин Танев, началникът на озеленяването Николай Стоев заедно с журналисти от радио “Стара Загора”, любими поети и актьори от града ще гостуват на детски градини и училища.

Основен организатор на събитието е библиотека “Родина”, в партньорство с РБ “З. Княжевски” и общината. То е част от Националната програма “Походът на книгите”, организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация и асоциацията “Българска книга”. Инициативата е посветена на Международния ден на детската книга и на Международния ден на книгата и авторското право, които отбелязваме през този месец.

Сред първите гости на маратона бе писателката Здравка Евтимова със своите “Луничави разкази”. Обявен бе и поетичния конкурс “Веселин Ханчев”. На празника “Четяща Стара Загора” ученици, студенти и възрастни ще четат на работното място, в класната стая, клуба, офиса, кварталното кафене, у дома.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"