На 8 март решават съдбата на сглобката (Обзор)

Ще проявим търпение, посочи бившият премиер

Намесва се конгрес на ЕНП в Букурещ 

Ясна програма по дати за бъдещето на сглобката разписа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като нейният финал се очертава на женския празник - Осми март. След като политически анализатори определиха пред “Труд news” състоянието на сглобката като страдащо от “дифицит на обич”, бившият премиер посочи, че очаква на 8 март да е ясно дали партньорите ще изгладят отношенията си или се отива на избори.

“ППДБ вече са в предизборна кампания. Ние сме Партия за европейското развитие на България. Европа работи с коалиционно споразумение, а не със сглобка. Ние ще проявим търпение, на 5 март ще представя на партията коалиционното споразумение, на 6 март ще го дам на колегите от ППДБ да го четат. След това имаме конгрес на ЕНП в Букурещ. И на 8 март, ако сме се разбрали, вървим напред, ако не сме се разбрали - отиваме на избори”, заяви в кулоарите на парламента Борисов.

Той подчерта, че партията му спокойно и търпеливо ще опита да преглътне предизборната кампания на ППДБ.
“Споразумението ще бъде за Министерски съвет, регулатори, съдебна система. Сега всички министри са техни и не ги интересува. Ако правилно разбирам, новите парламентарни избори ще бъдат заради регулаторите”, каза Борисов и допълни, че няма обяснение за нахалството на ППДБ.

Лидерът на ГЕРБ коментира и поисканата оставка на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който пък отказа да я даде. “От всичко, което разбрахме през вчерашния ден (б. а. Сряда), господин Тодор Тагарев не е свършил и 1/5 от работата, която парламентът му е дал да свърши с един замах. Не могат да ни убедят, че си е свършил работата. Ако твърдят обратното, да си намерят други 69 депутати”, ядоса се Борисов.

“Разбрах, че външно е виновно за ръкавиците, заместниците му за несвършената работа, а той носи отговорност единствено да се снима в Елисейския дворец”, завърши той.

На свой ред премиерът Денков побърза да кажа, че ППДБ не искат избори. “Докато не видя писмения текст от страна на ГЕРБ, не мога да коментирам. Ако той съдържа гаранции това да се случи, ще продължим нататък. Но ако се окаже, че се опитваме отново да бутаме встрани борбата с корупцията, което се е случвало в миналото, а бих казал, че и в момента се случва - не работи добре правосъдната система, КЗК, в прокуратурата има проблеми... докато не решим тези проблеми, няма как да продължим напред все едно че всичко е наред”, каза той.

На 8 март ще разберем дали ПП-ДБ са разбрали къде са, или са дечица в детска градина. Ако са разумни хора, сериозни политици, няма да хвърлят държавата в криза, ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно, подчерта от своя страна и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента.

Досега многократно от страна на ППДБ и лично от Николай Денков беше заявано, че той ще подаде оставка на 6 март съгласно споразумението за ротацията. Както “Труд news” писа, при това положение правителството на практика ще продължи да работи, тъй като оставката трябва да бъде гласувана и приета от Народното събрание.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"